Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Programový ředitel Milan Fridrich o francouzském létě na ČT: Doporučím vám Bardotku a Versailles

    Česká televize představila Bonjour, léto!

    Česká televize představila Bonjour, léto! | foto: Česká televize

    Česká televize chystá na prázdniny výlet k Atlantiku, prázdniny budou patřit Francii, jelikož nás čekají olympijské hry v Paříži a ČT proto chystá celá francouzské léto. Chalupáři už nebudou dominovat primetime a místo toho se diváci mohou těšit na klasické francouzské komedie a kriminálky, na nový seriál o Brigitte Bardot nebo jedinečnou návštěvu Versailles.

    Dáváte každé léto Chalupáře, myslíte si, že to má ještě smysl? Celá generace seriálu už odrostla a já vím, co mi řeknete. Vy mi řeknete, že to je letní seriál a že noví diváci si k tomu nacházejí cestu. Já tomu ovšem nevěřím, žijeme v době nových médií a trendy jsou už někde jinde. Taky je to jeden ze zásadních kritických důvodů na poplatky a dost se to řeší na sociálních sítích.

    My Chalupáře letos nebudeme vysílat v primetimu, dáváme je do odpoledního nedělního slotu zlatého fondu a seriál se může jako zastaralý jevit jenom někomu, kdo ho nemá rád. Kdykoliv je v televizi nebo když ho prodáme jinam, vždy je to velmi sledovaný večer, je to vtipný a skvěle natočený seriál a patří k létu.

    Máme letos na České televizi francouzské léto, a to hlavně kvůli letní olympiádě v Paříži, jaký je váš první francouzský film? Na co si vzpomenete?

    Můj první francouzský film si nepamatuju, ale pamatuju si můj první francouzský film, na kterým jsem byl v kině s tátou, a to byla Angelika, Markíza andělů. A od té doby mám tuhle romantickou ságu strašně rád, viděl jsem všechny díly několikrát a je to možná právě tím, že se to zapsalo do mého srdce v době, když mi nebylo ještě ani deset let a působilo to na mě jako fantasticky natočená pohádka z nádherného prostředí a s velkým dramatem. Pak to jsou francouzské filmy v televizi, které se tady i v době socialismu mohly vysílat, a to s Jeanem Paulem Belmondem, Alainem, Delonem a spoustou dalších skvělých herců a vyrostl jsem na nich. Francie nám byla velmi blízká kulturně už od sedmdesátých, osmdesátých let a jsem rád, že ta blízkost pokračuje.

    Generální ředitel České televize s francouzským velvyslancem.

    Filmy, které budete vysílat, to znamená francouzská klasika, budou, doufáme všichni, v původním dabingu. Nekončí na něj práva?

    Ne, protože dabing byl vyroben pro kinodistribuci a my tyto filmy vysíláme pouze s původním dabingem a nevyrábíme žádný další. Nemá to ani mysl, lidé jsou zvyklí na spojení ikonických dabérů a francouzských herců a to jim prostě vzít nemůžeme. Je to určitá kulturní hodnota, kterou musíme zachovat.

    Na co se nejvíc těšíte z letní nabídky?

    Jako sportovní fanda se hodně těším na olympijské hry a pak se těším na seriál Bardotová, který odvysíláme, a na dokumentární seriál o Versailles, jenž bude na ČTArt. Já jsem tam už dvakrát byl, ale tak, jak vám to představí v seriálu, i s těmi lidmi, kteří se o Versailles starají, to jako běžný turista nemůžete nikdy vidět.

    Máte oblíbené místo ve Francii včetně oblíbeného jídla?

    Do Francie jsem hodně jezdil, když jsem žil v Belgii, mám rád Bretaň, mám rád Normandii, azurové pobřeží Cannes, kam jezdím na televizní festivaly, mám tam svoje oblíbené oblíbené restaurace nebo hospůdky. Miluju Remeš a vůbec celou oblast Champagne a nádherné pláže u Atlantiku. Co se týče jídla, crème brûlée patří mezi moje nejoblíbenější zákusky, mám velmi rád ústřice. Francouzská kuchyně je velmi barvitá a velmi nápaditá a vlastně se nedá říct, že jedno jídlo by pro mě vyčnívalo.

    Programový ředitel České televize Milan Fridrich

    Kdybyste měl říct jeden tip člověku, který ve Francii nikdy nebyl, kam byste ho poslal?

    Do Avignonu. Bývalé sídlo papežů je nádherné středověké město a to je zážitek, který se neomrzí ani člověku, jenž hodně cestuje.

    Fotogalerie