Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Minář vráží klín mezi opozici? První krok ke změně, napsal o Pirátech a STAN. Trojkoalici opomněl

    Mikuláš Minář se chce s opozicí kamarádit, nedávno ji on i kolega kritizovali. | foto: koláž Expresu

    S velkou pompou včera Pirátská strana ohlásila, že její členové odklepli jednání o koalici s hnutím STAN. Podoba spolupráce by se měla utvářet během následujících týdnů, a pokud vše dopadne, může silně zamíchat kartami v řadách opozice. S gratulací přispěchal zakladatel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, který mluví o prvním kroku ke změně, lidé se ale diví: A na trojkoalici jste zapomněl?

    Pro koalici zvedlo palec v online volbě 81 procent hlasujících Pirátů. Navíc šéfové obou stran, tedy Ivan Bartoš a Vít Rakušan, dávají dlouhodobě najevo svůj dobrý vztah. Vzniku koalice nejspíše nic nestojí v cestě, otázkou jsou už jen podmínky.

    Začíná být čím dál jasnější, že před volbami nepůjde o boj Babiš vs. opozice, ale Babiš vs. trojkoalice (ODS + KDU-ČSL + TOP 09) vs. Piráti + STAN. A vůbec největší pozornost bude dost možná zaměřena na přetahovanou o hlasy mezi oběma koaličními bloky.

    Poslední průzkumy naznačují, že preference raketově rostou Pirátům. A ani starostové na tom nejsou vůbec špatně. Dohromady by v tuto chvíli měli zřejmě víc než trojkoalice a znatelně by se přiblížili vládnoucímu hnutí ANO.

    Navíc trojkoalice nepůsobí úplně jednotně po uplynulém hlasování o zrušení superhrubé mzdy. Při něm ODS podpořila Babišův návrh, což se některým lidovcům a topkařům vůbec nelíbí.

    „Nad celou věcí visí klíčová otázka, na kterou ovšem nemáme odpověď. Zda je to začátek spolupráce mezi ODS a hnutím ANO, anebo jestli to byla jednorázová akce, protože chtěl Fiala prezentovat slib v podobě snížení daní. A pokud si tuto otázku klademe my, pak je logické, že si ji kladou i v TOP 09 a KDU-ČSL. Můžeme si myslet, že jde o jednorázovou akci, ale nemůžeme si tím být jistí,“ řekl pro Parlamentní listy politický analytik Erik Best, který zpochybnil i přínos TOP 09 zbylým dvěma stranám.

    A co Minář?

    „Mám velkou radost! Gratuluji Pirátům a starostům k odvážnému rozhodnutí. Tohle je naprosto nezbytný první krok ke změně. Držím palce do dalšího jednání!“ vzkázal k pirátskému hlasování někdejší šéf Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

    Vyznání je to sice hezké, veřejnost ale zajímá jiná věc: Co Minářova kandidatura do Sněmovny? Nejslavnější český demonstrant v nedávné minulosti oznámil politické ambice a vznik spolku Pro ČR, který má být jakousi přípravou na politiku.

    Jenže pokud chce Minář vytáhnout do voleb už příští rok, ujíždí mu vlak. Opozice se spojuje a jedná o spolupráci, zatímco kolem něj není vůbec nic jasné. Gratulace Pirátům a STAN, kteří by v případě kandidatury zkrátka byli jeho soupeři v boji hlasy, vypadá všelijak.

    „Takže berete s tím svým plánovaným projektem zpátečku? Dobré rozhodnutí! Děkuji,“ vzkázal jeden z diskutujících.

    Pikantní také je, že Minář, který si v roli šéfa Milionu chvilek kladl za cíl opozici spojovat a zval si na pódium i zástupce ODS nebo TOP 09, mluví o „prvním kroku ke změně“. A sám tak trochu podpořil boj mezi oběma opozičními koalicemi.

    „A říká vám něco koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která byla představena už před měsícem a o které jste se ani nezmínil? Za odpověď děkuji,“ píše Minářovi člen mládežnické organizace TOP 09 Šimon Hlinovský, který se ale odpovědi nedočkal.

    A další se přidávají.

    „Proč jste nepogratuloval taky trojkoalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, ta byla ohlášená dřív, může z toho teď být smutná!“ stojí v dalším z několika komentářů.

    Naznačuje snad Minář, že podle něj trojkoalice není žádným krokem ke změně a na rozdíl od Pirátů a hnutí STAN nemá šanci Babiš porazit?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:51 středa 24. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      77
    • Trapas
      41
    • Cože
      15
    • Super
      14
    • Tvl
      13
    • Sladký
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...