Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Minářův projekt Lidé PRO: Šest milionů z transparentního účtu je fuč! Kam zmizely peníze?

    V prosinci bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář oznámil vznik nového projektu Lidé PRO. Už v březnu ale hnutí skončilo, protože se mu nepodařilo získat půl milionu podpisů pro účast ve volbách. Od 23. října loňského roku se na neúspěšný projekt od sponzorů a štědrých dárců vybralo téměř šest milionů korun. K dnešnímu dni je ale na transparentním účtu pouze pár desítek tisíc. Kam zmizely všechny peníze?

    „Projekt Lidé PRO končí. Nepodařilo se nám sebrat dost podpisů a dosažení půl milionu už není reálné. Proto dodržíme svůj slib. Nebudeme tříštit politické spektrum další malou stranou. Odstupujeme a podpoříme opoziční demokratické strany. Přesvědčivé vítězství demokratického tábora je totiž pro tyto volby to nejdůležitější,“ uvedl koncem března na Facebooku zklamaný Mikuláš Minář.

    Deník Právo teď upozornil na to, že z transparentního účtu, který byl zřízen na podporu spolku Lidé PRO, během posledních měsíců zmizelo 5,8 milionu korun. 

    Podle poznámek u otevřeného účtu šly peníze na kampaň a mzdy. O tom, jak úspěšná kampaň to byla, ať si každý udělá obrázek sám. Minářovo hnutí získalo za více než čtvrt roku jen něco málo přes 39 tisíc podpisů.

    „Ukončení a finanční vypořádání projektu řeší Mikuláš Minář, obraťte se na něj,“ řekl redaktorům Práva bývalý šéf Transparency International David Ondráčka, který s Mikulášem Minářem úzce spolupracoval.

    Minář ovšem na otázky nereagoval.

    Zaniklý spolek na svém webu ještě nedávno aktivně vybízel sympatizanty k pravidelné i jednorázové finanční podpoře. Lidé posílali i tisícikorunové částky.

    Výše uvedený deník poukazuje také na to, že transparentní účet nepatří hnutí Lidé PRO, ale jistému spolku Pro ČR, z. s., jemuž Minář předsedá a má podle stanov právo nakládat s veškerým jeho majetkem sám.

    „Předseda je statutárním orgánem. Zastupuje spolek ve všech záležitostech, jedná jeho jménem, přijímá zaměstnance jménem spolku a ukončuje jejich pracovní poměr, rozhoduje o pořizování majetku spolku a o nakládání s ním, svolává členské schůze a vede jejich zasedání,“ píše se ve stanovách.

    Statisíce sem, statisíce tam! Půl milionu z účtu zmizelo těsně před koncem

    Kromě běžných podporovatelů spolku Minářův projekt podporoval například Spolek pro podporu liberální demokracie ČR. Ten na účet poslal tři miliony korun! Stejný spolek v minulosti sponzoroval i TOP 09.

    Půl milionu korun z transparentního účtu spolku zmizelo jen několik dní před oficiálním ohlášením konce projektu. V poznámce se psalo, že peníze šly na provoz, mzdy a přípravu kampaně v březnu 2021.

    Zhruba měsíc předtím bylo odesláno 1,5 milionu korun. V poznámce bylo uvedeno to samé. Stejná částka z účtu zmizela i v lednu, milion byl odečten v prosinci, údajně například za „přípravu startu referenda o půl milionu podpisů“. 

    Statisícové sumy z účtu mizely celkem běžně a stála u nich často jen poznámka „převod mezi účty“.

    Zatímco běžná politická strana by přebytek na transparentním účtu musela vrátit dárci, účet, který patří spolku, nemusí vracet nic, protože se neřídí zákonem o politických stranách.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:56 pondělí 2. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      171
    • Trapas
      125
    • Super
      19
    • Tvl
      13
    • Cože
      6
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...