Minář to zabalil! Hnutí Lidé PRO nasbíralo málo podpisů, hodlá podpořit opozici

Mikuláš Minář to v politice balí! Jeho hnutí Lidé PRO nebude kandidovat v říjnových volbách. Zakladatel Milionu chvilek pro demokracii si s kolegy vytyčil cíl půl milionu podpisů, aby si ověřil, zda lidé skutečně touží po nové politické síle a zda existuje reálná šance ve volbách uspět. Za více než čtvrt roku ovšem hnutí nasbíralo ani ne 40 tisíc podpisů. „Dodržíme svůj slib. Nebudeme tříštit politické spektrum další malou stranou,“ oznámil a uvedl, že podpoří opozici.

Hnutí usilovalo o 500 tisíc podpisů, aby kandidovalo v podzimních sněmovních volbách, dosud jich ale nasbíralo jen 39 408. To je ani ne 8 procent z vytyčeného cíle.

„Projekt Lidé PRO končí. Nepodařilo se nám sebrat dost podpisů. Proto dodržíme svůj slib. Nebudeme tříštit politické spektrum další malou stranou. Odstupujeme a podpoříme opoziční demokratické strany,“ uvedlo hnutí. 

Minář považuje za klíčové podpořit ve volbách stávající opoziční koalice a netříštit politické spektrum, další tváře hnutí ale chtějí pokračovat v politické činnosti jiným způsobem.

„Chápu, že tím nejspíš mnoho lidí zklameme. Rozumím. Avšak slib je slib. Ještě více lidí bychom zklamali jeho nedodržením. Toto rozhodnutí nebylo snadné, věřím však, že bylo správné,“ uvedl Minář.

Postěžoval si také, že pandemie koronaviru znemožnila plánovanou masivní kontaktní kampaň. S tou Lidé PRO ani nezačali, zatímco třeba Robert Šlachta se svým novým hnutím Přísaha stihl ještě před omezením pohybu objet celou řadu českých měst.

„Zatím ani neproběhl ustavující sjezd hnutí, přijetí členů a zvolení předsedy a předsednictva. Nyní je zřejmé, že ani neproběhne, protože dosažení cíle je i přes všechno naše úsilí a nejlepší vůli bohužel nereálné: podpisů je v tuto chvíli téměř 40 tisíc. To není malé číslo. Každého podpisu si nesmírně vážíme! Riskovat však před rozhodujícími volbami další malou stranu, která by mohla tříštit opozici, by bylo nezodpovědné,“ uvedl také Minář.

Mikuláš Minář

Šéf Lidé PRO se proslavil jako nejznámější český demonstrant, založil totiž iniciativu Milion chvilek pro demokracii.

Z vedení Milionu chvilek Minář odešel loni na podzim. Jeho nástupce Benjamin Roll oznámil, že spolek je bytostně občanská iniciativa rostoucí zdola a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách. Podle politologů nová Minářova politická strana mohla oslabit opozici.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:30 čtvrtek 22. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 11
  • 5
  • 3
  • 2
  • 1