Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Váš program bych napsal od stolu se svým kameramanem, setřel Mináře moderátor

    Mikuláš Minář | foto: Facebook

    Náš názor vám prozradíme, až se poradíme s odborníky a lidmi. Takové odpovědi se dostalo zvědavci, který se nově vzniklého hnutí Mikuláše Mináře Lidé PRO dotázal na postoj k manželství pro všechny, tedy i pro homosexuály. Prapodivnou odpověď, za niž si vysloužil posměch na sociálních sítích, pak vysvětloval samotný Minář s tím, že šlo o pochybení dobrovolníka a že hnutí podporuje pestrost a toleranci. V rozhovoru pro Reflex pak přišel na přetřes i dosti nejednoznačný program.

    „Děkujeme za váš dotaz. V tuto chvíli je to jedno z témat, jež budeme pečlivě konzultovat s odborníky a sbírat podněty od občanů. Na základě toho pak bude zformulována přesná odpověď s argumentací. Děkujeme za trpělivost. Hezký den, tým Lidé PRO,“ zněla odpověď na otázku, zda bude hnutí podporovat manželství pro všechny.

    Na Facebooku se strhla vlna posměchu, lidé mluví o „hnutí CO“ nebo „hnutí NEVÍM“, někteří odpověď prohlásili za populismus až na půdu a jiní sarkasticky vyjadřují obavy, zda bude hnutí Lidé PRO s odborníky konzultovat třeba i názor na holokaust.

    Na prazvláštní facebookovou odpověď se Mináře v rozhovoru pro pořad Reflexu Prostor X zeptal moderátor Čestmír Strakatý. Celou událost označil Minář za pochybení.

    „Tohle byla chyba ze strany dobrovolníka, kterého tam někdo v deset dopoledne zaskočil. On odpověděl tak, jak má odpovídat k programovým tématům, která ještě budou dopracována s experty,“ vysvětlil nejprve.

    Pestrost a tolerance!

    Vzápětí šéf hnutí vysvětlil, že právě v otázce LGBT komunity hodlá hájit liberální postoje.

    „Jsme pro toleranci a pro to, aby lidé měli stejná práva bez ohledu na sexuální orientaci. Zastáváme to, že by stejnopohlavní páry měly mít stejná práva jako normální páry,“ řekl s tím, že aktuálně homosexuálové stejná práva nemají.

    Odpověď hnutí Lidé PRO na dotaz ohledně manželství pro homosexuály

    Následně Minář vysvětlil, že to, o čem hodlá s lidmi debatovat, je právní podoba oné rovnosti před zákonem. Tedy zda se má mezi homosexuály skutečně jednat o regulérní manželství, nebo zda má dojít k rozšíření práv v rámci registrovaného partnerství.

    Jenže moderátor se nedal odbýt. Mináře upozornil, že tím v podstatě odpovídá stejně jako dobrovolník na Facebooku, tedy že se hnutí bude o manželství homosexuálů teprve bavit s lidmi a vlastní názor na něj nemá.

    „To není pravda. Mohli bychom jasně říct: Ne, stačí to, jak je to teď. My říkáme stejně čitelnou věc. Práva je třeba rozšířit. Ale forma, jak se tomu bude říkat, tam vnímáme, že ve společnosti i u nás jsou dva různé pohledy. Část lidí chce, aby se tomu říkalo manželství, s čímž osobně já nemám problém, část lidí by chtěla vést debatu, jestli najít nějaký jiný pojem, třeba aby to bylo partnerství, ale se stejnými právy,“ namítl Minář.

    Kdo konkrétně a jakým způsobem o tom bude rozhodovat, už ale příliš jasně vysvětlit nedokázal. Namísto toho třeba zmínil, že jasně definovaný postoj ke sňatku homosexuálů nemají ani ostatní opoziční strany.

    Mikuláš Minář

    Moderátor Čestmír Strakatý pak na Mináře tasil i poněkud nekonkrétní program hnutí Lidé PRO, který je plný politicky otřepaných frází o tom, co všechno je potřeba zlepšit.

    „Je otázka, jestli v tuhle chvíli vůbec znáte vaše názory vy sami. Když čtu váš program, těch dvanáct bodů, to bych mohl sepsat já. Ne asi za noc, ale kdybychom si tady s panem kameramanem a paní produkční sedli, taky víme, že je potřeba udržitelný důchodový systém, motivovat pasivní příjemce sociálních dávek, spolupráce s Evropou, posvítit si na daňové ráje, chytře nastavit daňový systém,“ vyjmenoval.

    Na to Minář reagoval tak, že když to tedy všichni vědí, není mu jasné, proč se s tím nic nedělá.

    Zda vůbec někdejší šéf spolku Milion chvilek pro demokracii do voleb s hnutím Lidé PRO vytáhne, záleží na počtu sesbíraných podpisů. Vytyčili si, že jich musí shromáždit půl milionu, aby se přesvědčili o dostatečné podpoře lidí a nebyli jen dalším pětiprocentním hnutím, jež reálně nic nezmůže. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:28 středa 7. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      66
    • Haha
      42
    • Super
      30
    • Cože
      20
    • Sladký
      19
    • Tvl
      19