Minář: Bral jsem jen 22 tisíc měsíčně! Lidé hnutí, jež skončilo, stále posílají peníze, co s nimi?

Od 23. října loňského roku se na hnutí Lidé PRO od sponzorů a štědrých dárců vybralo téměř 6 milionů korun. Projekt, v jehož čele stál bývalý předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář, ale koncem března oznámil svůj konec. Ze zmíněných skoro 6 milionů korun zbylo na transparentním účtu jen pár desítek tisíc. Někteří lidé posílají dnes již neexistujícímu hnutí peníze dál. Jak celou věc objasnil Minář?

Během velikonočních svátků deník Právo upozornil na to, že z transparentního účtu, který byl zřízen na podporu spolku Lidé PRO, během posledních měsíců zmizelo 5,8 milionu korun.

Statisícové sumy z účtu mizely celkem běžně a stála u nich často jen poznámka „převod mezi účty“. I poté, co se tato informace dostala na veřejnost, ovšem na transparentní účet stále chodí nemalé peníze od štědrých dárců, kteří nejspíše věří, že má projekt ještě nějakou šanci.

„Pro změnu, stále darujeme,“ píše například paní Jitka, která na transparentní účet zaslala v pondělí tisíc korun. 

Někteří z dárců možná ale ani nevědí, že dnes již neexistující projekt stále podporují, protože mají zřízené trvalé platby, k čemuž hnutí ještě nedávno vybízelo na svých webových stránkách. Najdou se ale tací, kteří na transparentní účet posílají částky v haléřích a ve zprávě pro příjemce píší, co si o Minářovi a jeho spolku myslí.

„Příspěvek na cestu do propadliště dějin, kdyby těch 6 mega, co vám lidé naposílali, bylo málo,“ píše například jistý Radovan.

„Za pár měsíců 4,25 mega? To není špatné, Mikuláši! Slovy jednoho politika? Kdo z vás to má? ‚Blahopřeji‘ všem těm pode mnou,“ baví se na Minářův účet pan Radek.

Bral jsem jen 22 tisíc měsíčně, brání se Minář

Dohady Mináře ale zlobily, proto se rozhodl k celé věci vyjádřit na svém Facebooku.

„Za šest měsíců práce jsem dostal vyplaceno závratných 137 828 korun, což je 22 971 čistého měsíčně. Ostatní tváře hnutí nejenže žádné mzdy nedostávaly, protože mají jiné civilní zaměstnání a nevěnovaly se budování hnutí na plný úvazek, ale navíc do projektu vložily vlastní peníze, čas i energii. Díky jim za to,“ uvedl Mikuláš Minář, jenž vysvětlil také to, co bude s penězi, které zbyly na transparentním účtu.

„Kromě zůstatku na transparentním účtu nám zbylo ještě několik desítek tisíc korun. Tyto prostředky použijeme na vypořádání stávajících závazků a na pokrytí nákladů spojených s ukončováním hnutí. Pokud nám nějaké peníze zbydou, použijeme v souladu s účelem jejich zaslání, tedy na podporu demokratického tábora a politické změny v ČR, tedy například aktivizací našich stávajících signatářů před říjnovými volbami,“ vysvětlil Minář.

Na konec svého vyjádření Minář připojil omluvu serveru Novinky.cz s tím, že se ho opravdu snažili kontaktovat.

„Mail skutečně přišel, jenže ne na žádný z mých osobních mailů, ale na kontaktní mail hnutí pro média, který před Velikonoci nikdo nezkontroloval. Ale je to naše chyba. Proto se Novinkám omlouvám,“ dodal závěrem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:19 středa 4. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 64
  • 13
  • 2
  • 2
  • 2
  • 1