Rektor Bek kriticky: Významná část Čechů není spokojena se změnami po roce 1989

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek se rozhodl kandidovat do senátorského křesla a podporu chce získat napříč středopravým politickým spektrem. Rozhodnutí vyplynulo z nespokojenosti s politickým směřováním ČR, ale i ze zamyšlení nad další životní náplní poté, co skončí jeho funkční období na akademické půdě.

Mikuláš Bek se mediálně zviditelnil především pro své ostré a relativně časté rozmíšky s prezidentem Milošem Zemanem. Přitom se cítí být činný v mnoha jiných ohledech a spory s hlavou státu ani nevyhledává, ani mu nevyhovují. Nedávno pak na sebe rektor upozornil zveřejněním vztahu s mladou milenkou Markétou Majerovou.

„Překvapuje mě, že když jako rektor sedm let pracuji s lidmi, abych se s nimi dohodl, tak jsem vstoupil do veřejného povědomí jako někdo, kdo se vyznačuje vysokou mírou konfliktu,“ naráží Bek na svou všeobecně známou animozitu s prezidentem Zemanem a vysvětluje, proč vlastně chce vstoupit do vrcholové politiky.

„Moje rozhodnutí souvisí s tím, jak se vyvíjela politická situace v naší zemi v posledních letech. Od posledních voleb jsem musel hodně přemýšlet, co dál, až skončím jako rektor. Nezastírám, že se obavám toho, když vidím, jakým směrem se ubírá politický vývoj v naší zemi. To rozhodnutí má jasný kontext,“ přiznal v internetové talk show Pavla Štrunce.

Mikuláš Bek se zlobí, že o svém soukromí nechce s médii hovořit.

Přitom si Mikuláš Bek uvědomuje, že kritika prezidenta jako politický program nestačí. „Pan prezident reprezentuje určité pojetí politiky, které mi nekonvenuje, ani významné části české veřejnosti. A tou jsem vnímán jako její mluvčí,“ domnívá se překvapivě rektor Masarykovy univerzity.

„Budu prosazovat pojetí politiky založené na předvídatelnosti, dodržování pravidel a jasném směřování ČR na Západ, a ne na Východ. Tohle zakotvení je pro veřejnost srozumitelné a je to i pozitivní program,“ pochvaluje si zvolenou politickou orientaci.

Na společnou schůzi obou komor parlamentu u příležitosti inaugurace se nevydal, přestože od předsedy Radka Vondráčka obdržel pozvánku. Nebylo totiž prý jisté, zda ve Vladislavském sále pro něj správa Hradu připraví židli, a chtěl se vyhnout případnému faux pas.

„Respektuji výsledek voleb, ale nejsem s ním spokojen, protože posílily strany, které kritizují naše členství v EU, naše začlenění do západních struktur, a to nemluvím jen o SPD a komunistech, ale upřímně řečeno, některé výroky představitelů hnutí ANO také nejsou úplně jednoznačné. Jako občana mě znepokojilo, jaké zastoupení získala SPD v celé řadě sněmovních orgánů,“ vyjádřil se kriticky k personálnímu obsazení parlamentu.

Bek nesouhlasí s tou částí obyvatelstva, která se ve volbách ztotožnila s programem stran, které mají směřování, jež nás vzdaluje z prozápadních demokratických struktur. Názor těchto lidí respektuje, nicméně s ním nesouhlasí a hodlá proti němu aktivně pracovat. 

„Rozumím tomu, že se významná část české veřejnosti necítí být vítězem těch změn, které nastaly po roce 1989, to je prostě fakt. Jediné, co mohu jako občan udělat, že budu veřejně a politicky vystupovat,“ říká.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:00 neděle 9. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 19
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7