Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Blbeček MikeJePán: Jak dlouho si z vás bude dělat legraci? Chystáme se na něj, říká Hejma

    Mike Pán | foto: facebook

    Porušuje zákony, vysmívá se strážníkům a městská vyhláška je pro něj cár papíru. Arménský grázl Mike Pán už několik roků provokuje město a jeho zástupce, svým posledním kouskem zašel hodně daleko. Tentokrát vyjel až na nejvýznamnější českou památku, Karlův most, kde zaparkoval tři auta, jezdil tam na koloběžce a hádal se poté s policisty kvůli pokutě. Jak dlouho se bude vysmívat policii a radním, jsme se zeptali starosty Prahy 1 Petry Hejmy.

    V noci na pátek někdo přijel na Karlův most a nechal na něm stát tři auta. Cílem bylo upozornit na aktuální kauzu končícího ředitele policie v Libereckém kraji Vladislava Husáka, který se navzdory protiepidemickým nařízením minulý týden zúčastnil párty v teplickém hotelu podnikatele Petra Bendy.

    „Očekáváme omluvu od Vladislava Husáka, končícího ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Touto cestou jsme chtěli docílit medializace jeho aktuální kauzy, kterou můžete znát z mediálního prostředí. Pana Husáka rovněž můžete znát jako bývalého policejního prezidenta,“ píše se na stránkách Sorryvlado.cz, kterou spravují organizátoři akce.

    K těžko pochopitelné formě protestu se brzy na Facebooku přiznal kontroverzní český youtuber MikeJePán, který také na svém youtubovém kanálu zveřejnil video, v němž se hádá s policisty, kteří mu chtěli dát pokutu. Zmíněné video vydrželo na internetu jen několik hodin, Mike Pán navíc už poněkolikáté přišel o svůj účet.

    V době dopoledního příjezdu strážníků byl Mike Pán nedaleko. Strážníci mu chtěli dát pokutu za to, že jezdil po mostě na koloběžce. On s nimi ale odmítl přestupek řešit, takže nezbývalo nic jiného než vše oznámit správnímu orgánu.

    Starosta Prahy 1 Petr Hejma Expresu potvrdil, že auta byla nakonec v pátek odpoledne odtažena, tím to ale zdaleka nekončí. 

    „Pokud se nezjistí přímo řidič, bude vedeno správní řízení s vlastníky vozidel. To je maximum, co můžeme v rámci platné legislativy udělat. Jsou to známí provokatéři, nedodržují zákony a vyhlášky a provokují policisty. Bohužel hledají mezery v zákonech, vyhlášky jsou příliš měkké a nedovolují tvrdší zásah, to by se mělo do budoucna změnit,“ věří Hejma, který pro takovou formu protestu, stejně jako většina Pražanů, absolutně nemá pochopení.

    „Takovým způsobem nelze zacházet s národní kulturní památkou a spoléhat na to, že se s tím nedá nic dělat. Protestovat se dá jiným způsobem na vhodnějším místě. Tohle hraničí s vandalismem. Kdyby takto každý protestoval... K čemu tu tedy máme statusy národních kulturních památek? A proč bychom si měli tímto způsobem ty památky takto dehonestovat?“ ptá se starosta.

    Auta zaparkovaná na Karlově mostě (29. ledna 2021)

    Hejma pevně věří, že organizátoři protestu vyfasují ten nejtvrdší možný trest.

    „Musí to být tak vysoký trest, který demotivuje k opakování tohoto činu. Nesmíme dopustit, aby si mládež, která nemá dostatek životních zkušeností, dělala tento druh legrace a aby si prakticky dělali, co chtějí. Pravidla jsou od toho, aby se dodržovala. Dotyčný se nesmí spoléhat na příliš měkké vyhlášky. Mělo by to být kvalifikováno jako výtržnictví či vandalismus, na to jsou paragrafy. Když někdo takovou památku takto dehonestuje, může ji i poškodit. Trest by tomu měl být úměrný,“ tvrdí Petr Hejma.

    Youtuber Mike Pán zaparkoval na Karlově mostě tři auta na protest proti vládním opatřením (29.1.2021).

    MikeJePán se na české youtubové scéně proslavil svým arogantním chováním zejména k městským policistům. Konflikty s policisty, které často školil z platných zákonů, natáčel na videa. 

    V roce 2018 byl jeho účet zrušen z důvodu údajného porušování pravidel YouTube. Mike poté tvrdil, že jeho videa měla být reklamou pro jeho firmu Pojištění na pokuty.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:33 úterý 1. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      223
    • Super
      34
    • Haha
      31
    • Tvl
      20
    • Cože
      12
    • Sladký
      11