Migranti na Lesbu žijí ve strachu: Ženy nosí pleny, aby v noci nemusely na záchod!

Už několik měsíců žijí migranti převážně z afrických zemí v uprchlických táborech na několika ostrovech Řecka. A podle všeho to rozhodně není život, jaký si při odchodu do Evropy představovali. Server Guardian přinesl informace přímo od pracovníků neziskové organizace Oxfam, podle nichž především na ostrově Lesbos panují doslova nelidské podmínky. Ženy prý ze strachu ze znásilnění chodí spát v plenách, aby nemusely v noci opouštět svoje stany!

Známá britská nezisková organizace Oxfam zásobuje veřejnost informacemi o naprosto alarmujících podmínkách v největším řeckém uprchlickém táboře Moria. Ten se nachází na dříve turisty oblíbeném ostrově Lesbos. Evropská unie, která tábor financuje, si kvůli němu opakovaně vysloužila silnou kritiku.

Podmínky v táboře se aktuálně ještě zhoršují, a to kvůli nastávajícím mrazům. Například v úterý tam bylo nalezeno tělo čtyřiadvacetiletého Kamerunce, který přes noc umrzl. V podobných podmínkách žije nejen zhruba pět tisíc lidí přímo v táboře, ale i dalších deset tisíc migrantů na ostrovech Lesbos, Chios, Kos, Samos a Leros. V samotném táboře Moria se loni nacházelo třikrát tolik osob, než pro kolik byl postaven.

„Zranitelné osoby, včetně přeživších mučení a sexuální násilí, tu jsou ubytovány v nebezpečných oblastech. Těhotné ženy a matky s novorozenci zůstávají spát ve stanech a děti tu chodí bez doprovodu,“ cituje Guardian organizaci Oxfam.

Záběry z přeplněného tábora na ostrově Lesbos

Běžnou praxí prý například je, že jsou matky z místní nemocnice posílány zpět do promrzlých stanů pouhé čtyři dny po porodu císařským řezem.

Ženy nosí pleny, aby nemusely na záchod

V táboře Moria podle zjištění Oxfamu přímo bují násilí. Strach mají dvě třetiny obyvatel, dochází zde totiž k častým útokům. Velkému nebezpečí čelí zejména ženy.

Jak například popsala migrantka z Kamerunu, ženy sice mají v táboře vyhraněné místo, alespoň tento částečný pocit bezpečí ovšem padá s příchodem noci. Ve večerních hodinách se totiž jednotlivé úseky přestávají hlídat a do sektoru pro ženy se tak bez jakýchkoliv problémů dostanou i muži.

V táboře Moria panují otřesné podmínky. Lidé zde například sbírají plastové lahve, aby si mohli založit oheň, který je jediným zdrojem tepla.

„V několika extrémních případech nám ženy řekly, že se rozhodly na noc nosit pleny, aby se vyhnuly tomu, že budou potmě muset jít na toaletu,“ cituje Guardian zprávu Oxfamu.

S vodou je v táboře problém, v zimě navíc neteče teplá.

Ačkoliv se podle známé neziskovky v táboře nacházejí tisíce lidí, kteří mají nárok na transfer na pevninu, kvůli zdlouhavému procesu udílení azylu jsou zde odsouzeni zřejmě i na několik let života.

V táboře přitom není zavedena teplá voda a jedinou možností, jak si zajistit ochranu před umrznutím, je založit otevřený oheň, což migranti často dělají třeba z plastových odpadků. Ty přitom při pálení produkují nebezpečné látky, o hrozbě požáru v přeplněném táboře ani nemluvě.

V zimních dnech je jediným zdrojem tepla otevřený oheň. Jeho rozděláváním ovšem hrozí nebezpečí.

„Evropští lídři musí čelit skutečnosti, že jejich současná politika živí nehumánní přijímací systém a vystavuje uprchlíky nebezpečí. Spíše než v pokračování úsilí o návratu uprchlíků do Turecka v rámci dohody uzavřené v roce 2016 by členské státy Evropské unie měly podpořit Řecko při zlepšování podmínek v ostrovních táborech a přesouvání lidí z přeplněných ostrovů na pevninu,“ nechala se slyšet Renata Rendón, šéfka mise společnosti Oxfam v Řecku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 2:05 sobota 11. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 119
  • 31
  • 27
  • 24
  • 14
  • 13