Turci pomáhají migrantům, boří plot a prý útočí na řeckou policii. Erdogan už hrozil Merkelové

Namísto toho, aby se Evropa pod náporem epidemie koronaviru semkla, musejí jednotlivé státy jednat o napjaté situaci na řecko-tureckých hranicích. Například osm českých policistů dnes vyrazí řeckým kolegům na pomoc. Podle nejrůznějších zpráv potyčky nevznikají pouze mezi nimi a migranty, ale zapojuje se do nich i turecká armáda, která na tu řeckou dokonce zaútočila slzným plynem. Prezident Erdogan už měl mluvit s německou kancléřkou Merkelovou a v podstatě ji vydírat, že dokud EU nepřepracuje dohodu o migraci, Turci nebudou uprchlíkům ve vstupu do Evropy bránit.

Téměř válečné rysy začíná vykazovat situace na řecko-tureckých hranicích, které se v uplynulých dnech pokusily překonat desítky tisíc migrantů.

Do potyček mezi migranty a řeckou policií a armádou se podle nejrůznějších svědectví zapojila i turecká strana.

Jak uvádí agentura AP, turečtí policisté měli na svoje řecké kolegy dokonce zaútočit slznými granáty, když se ti snažili vytlačit dav uprchlíků zpět na jejich stranu u hraničního přechodu Kastanies. Podle řeckých médií měli granáty shazovat z dronů.

Jak také uvádí řecká vláda, Turci mají migranty ve snaze překročit hranice aktivně podporovat. Přivážejí je prý na místo autobusy a dodávají jim nůžky, kterými pak mohou střihat plot.

Turci mají podle Řeků podporovat migranty v překračování hranic a útočit na řecké policisty.

Objevují se dokonce i svědectví samotných migrantů, kteří tvrdí, že je nejprve Turci téměř nutí hranice překračovat, načež jsou pak na druhé straně řeckými policisty zatčeni.

„Řečtí policisté, pokud neodejdeme zpátky sami, nás zbijí, zahodí nám mobil i peníze do řeky a vezmou nám i oblečení. My se pak vracíme ve spodním prádle. Je to nelidské,“ řekl agentuře AP na místě jednadvacetiletý Pákistánec.

Řecké úřady se nechaly slyšet, že dosud zmařily pokus o nelegální překročení hranic 38 tisícům migrantů a 268 z nich zatkly. Zajímavé je, že podle nich jde v drtivé většině případů o Afghánce. Syřané, kteří prchají před válkou, mají mezi zadrženými zastoupení pouze čtyři procenta.

Dá se očekávat, že se bude situace na hranicích vyostřovat. Evropská unie intenzivně jedná o dalším postupu, německá kancléřka Angela Merkelová měla v pátek telefonicky hovořit s tureckým prezidentem Erdoganem.

Ten ji měl vyzvat, aby EU překopala dohodu o migraci z roku 2016, která podle něj přestala fungovat. Původně zněla tak, že bude Evropská unie Turecku platit za zadržování migrantů na svém území a bránění jim ve vstupu do Evropy. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 pondělí 6. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 35
  • 34
  • 27
  • 27
  • 26