Arabista Pelikán: Syřané si do Česka přivádějí příbuzné, nemáme o nich přehled

Arabista Petr Pelikán se rozpovídal o migrantech ze Sýrie. Pomáhal by jim v jejich zemi a omezil jejich příliv do Evropy. | foto: Profimedia / Yan Renelt, MAFRA

Téma migrační krize opět rezonuje veřejností, a to především kvůli otázce přijetí či nepřijetí padesáti syrských sirotků, o čemž se v zemi poslední dny živě diskutovalo. V pořadu DVTV o problematice syrských migrantů obecně hovořil arabista Petr Pelikán a prohlásil, že je rozhodně třeba pomáhat přímo v zemích uprchlíků a jejich příliv do Evropy zároveň omezit. Promluvil také o tisícovkách Syřanů, kteří se do Česka dostali v průběhu několika posledních let, protože je sem přivedli jejich vzdálení příbuzní.

V pořadu DVTV, jehož hostem byl tentokrát arabista Petr Pelikán, přišla řeč na slova lékařky syrského původu Samíry Sibaiové z iniciativy Češi pomáhají. Ta řekla, že za posledních několik let přišlo za svými vzdálenými příbuznými do České republiky několik tisíc Syřanů. Podle Pelikána je právě v tom podstata problému, na který již dříve upozorňoval.

„Imigranti přicházející do Evropy mají volbu mezi dvojí loajalitou, a to mezi loajalitou ke své – řekněme – vlasti a mezi loajalitou ke svému společenství, které můžeme antropologicky chápat různým způsobem: pokrevně, nábožensky. Většinou jde o nějaký mix více faktorů. V okamžiku, kdy dojde na lámání chleba, vítězí ta varianta loajality ke svému společenství,“ myslí si Pelikán.

Právě z tohoto důvodu si podle něj syrská komunita do Česka přivádí i vzdálené příbuzné. A v zemi pak není přehled o tom, kolik Syřanů se zde nachází.

„My tady operujeme s nějakými čísly imigrantů, která podle mých zkušeností nejsou přesná. Nezahrnují totiž lidi, vzdálené příbuzné, tedy nikoliv blízké příbuzné v rámci slučování rodin, které sem nějakým způsobem, a já nevím jakým, dostala syrská komunita,“ říká Pelikán. „Cizinci, kteří sem přijedou a jsou integrovaní, tak sem za nimi podle vyjádření jejich komunity jezdí příbuzní, které by náš kulturní okruh nepokládal za osoby blízké,“ dodává.

Řeč se při rozhovoru stočila i na téma pomoci Řecku, které se potýká s problémy přeplněných uprchlických táborů. Podle lékařů tam v důsledku toho dochází i k častým pokusům o sebevraždu mezi nezletilými. Jak by tento problém Petr Pelikán řešil?

„Já bych se především snažil omezovat proudy migrantů do Evropy. (...) Navrhuji jinou cestu, a to zlepšovat podmínky pro tyto potenciální migranty pokud možno mimo Evropu. Pokud to nejde, tak alespoň v místech, kde se dočasně zdržují, tedy v uprchlických táborech,“ říká.

Podle Pelikána může za příliv migrantů do Evropy například přitažlivost kontinentu. Ta však zdaleka nepředstavuje jen vidinu lepší ekonomické situace.

„Nejsou to ekonomičtí uprchlíci. Ekonomická situace je pouze jednou ze stránek toho, za čím jdou. Je to jakýsi sen, vize lepšího života. A tu vizi lepšího života v posledních až deseti letech dostávají zejména od svých příbuzných a blízkých, kteří už se do Evropy dostali, prostřednictvím velmi snadno dostupných sociálních sítí a internetových komunikačních prostředků,“ vysvětluje, proč podle něj migranti do Evropy přicházejí.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:41 čtvrtek 31. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 123
  • 27
  • 20
  • 10
  • 9
  • 8