Gangy s tyčemi, ubodaný chlapec, útoky na policii. V uprchlickém táboře Moria bují násilí

Nekontrolovatelné šíření koronaviru není zdaleka to jediné, co hrozí v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos. Začíná tam totiž nebezpečně stoupat napětí mezi migranty samotnými. Válčí tam spolu vznikající gangy, výsledkem středeční bitvy je ubodaný teprve šestnáctiletý migrant.

Na řeckém ostrově Lesbos přituhuje. Kromě toho, že se na něm začíná šířit koronavirus, dělá místním vrásky na čele i tamní uprchlický tábor Moria. 

Jak bylo už několikrát zmíněno, pokud by se nákaza projevila i tam, mělo by to zřejmě katastrofické následky. Hygienické podmínky jsou v táboře tristní, navíc je mnohonásobně přeplněn.

Kromě toho mezi frustrovanými migranty, jichž se v Morii nachází zhruba dvacet tisíc, roste napětí. V poslední době někteří už neútočí jen na policisty, kteří jim brání v průniku na pevninu a pak dále do Evropy, ale také se napadají mezi sebou.

Server Greek Reporter informoval, že dochází k násilí zejména mezi nezletilými jedinci. Pro ně totiž byly vyčleněny některé části tábora. 

Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos

V jedné takové, nedaleko severní brány přijímacího centra Morie, byl ve středu ubodán teprve šestnáctiletý Afghánec. Ten byl ještě převezen do nemocnice, lékaři ho ale prohlásili za mrtvého. Pachatelem má být jiný, dvacetiletý Afghánec.

V jiných částech nejen tábora, ale i jeho okolí došlo v uplynulých dnech k dalším střetům, často mezi většími skupinami migrantů. Server Greek City Times například informoval o hromadné bitce na místní soukromé farmě.

Kromě toho byl v Morii už několikrát založen požár, popelem lehl třeba tamní sklad.

Hrozivě také působí záběry obří skupiny migrantů, která se kolem tábora pohybuje vyzbrojena tyčemi a dalšími věcmi. Není se vůbec čemu divit, že se původní obyvatelé ostrova začínají bát.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:36 pátek 7. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 85
  • 65
  • 45
  • 44
  • 44
  • 43