Řecká apokalypsa: V táboře na Samosu válčí Afghánci s Afričany, znovu tam hořelo

Atmosféra na hranicích Řecka začíná houstnout. Uprchlické tábory v Egejském moři jsou mnohonásobně přeplněné, obyvatelé se bojí koronaviru a dožadují se evakuace. Napětí roste i mezi nimi samotnými. Válka gangů mladistvých migrantů už není záležitostí pouze ostrova Lesbos, účty si vyřizují už i v táboře Vathy na Samosu. Kromě toho tam v pondělí propukl další požár.

Rostoucí napětí, soudržnost v demonstracích za hromadnou evakuaci nebo naopak vzájemná nenávist, to je realita mnohých uprchlických táborů na ostrovech v Egejském moři.

Platí to už nejen pro Lesbos, kde si mezi sebou vyřizují účty jednotlivé gangy migrantů, dokonce po sobě i střílí a místní mají z rostoucího násilí hrůzu, ale třeba i pro tábor Vathy. Ten se nachází na Samosu a Řekové, kteří tam žijí, jej považují za ostudu jinak krásného ostrova.

V táboře pro 648 lidí, kde aktuálně žije bezmála 6900 migrantů, podle serveru Greek City Times propukly v pondělí střety mezi skupinami Afghánců a Afričanů. Zasahovat musela policie, zadržela sedm žadatelů o azyl.

Stovka migrantů skončila bez střechy nad hlavou.

Kromě toho v táboře Vathy propukl během pondělního dne další požár. Jiný už v neděli připravil o střechu nad hlavou stovku uprchlíků.

V táboře Vathy na Samosu už podruhé propukl požár.

Tentokrát hořelo v křídle určeném pro mladistvé. Zda byly požáry založeny úmyslně, policie vyšetřuje.

V Řecku je každopádně v posledních dnech sucho, oheň se tak šíří snadněji. Navíc řada stanů je vybavena plynovými kanystry, které migranti používají k vaření.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 26. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 109
  • 60
  • 46
  • 39
  • 35
  • 29