Lékaři bez hranic tlačí na Evropu: Zachraňte migranty před koronavirem, chováte se hrozně!

Za tikající bombu by se dal označit uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos. Pokud by se tam roznesl koronavirus, mělo by to katastrofické následky. Charitativní organizace Lékaři bez hranic to oznámila s tím, že se o desítky tisíc migrantů musí postarat Řecko i Evropská unie. Jinak se prý dopustí zločinu!

První případ nákazy novým typem koronaviru se minulý týden objevil na řeckém ostrově Lesbos, jen nedaleko nechvalně proslulého uprchlického tábora Moria. Pokud by se virus dostal i tam, mělo by to katastrofické následky.

„V některých částech tábora Moria je jen jeden vodovodní kohoutek na třináct set lidí a k dispozici není žádné mýdlo. Pěti- či šestičlenné rodiny musí spát na prostoru velkém maximálně tři metry čtvereční. To znamená, že doporučená opatření proti šíření viru, jako je časté mytí rukou a nesdružování se ve velkých skupinách, jsou v těchto podmínkách nemožné,“ upozornila členka organizace Lékaři bez hranic Hilde Vochtenová.

Právě světoznámá nezisková organizace teď začala aktivně tlačit na samotné Řecko i Evropskou unii, aby nastalou situaci řešily. 

Na stránkách uvedla, že pokud úřady okamžitě nepřijmou opatření a nevyvinou plán pro případ, kdy se mezi uprchlíky objeví první případ nákazy, měli by být nejen z Morie, ale i z dalších táborů na řeckých ostrovech evakuováni.

Řeč je zhruba o 40 tisících jedinců.

Migranti žijí v táboře Moria na ostrově Lesbos v děsivých podmínkách. Mezi nimi a místními eskaluje napětí.

„Evakuace táborů na řeckých ostrovech je nyní naléhavější než kdy jindy. Musíme být realističtí, v takovém prostředí by nebylo možné zamezit šíření koronaviru,“ uvedla organizace na svých stránkách.

Lékaři bez hranic v prohlášení obviňují Evropskou unii z toho, že její migrační politika byla vždy nezodpovědná, v současné situaci prý už ale je na hraně zločinu proti lidskosti.

„Na řeckých ostrovech zůstává momentálně v pěti různých tzv. hotspotech zadrženo 42 tisíc žadatelů o azyl. Myšlenka na evakuaci těchto lidí se může zdát v dobách pandemie jako strašidelná. Nutit je zůstat v přeplněných, nechráněných a nehygienických táborech je však na hraně zločinu. Evropské společenství i řecká vláda by měly začít jednat a přemístit většinu těchto žadatelů o azyl do odpovídajícího prostředí. A to dříve, než bude pozdě,“ stojí v prohlášení.

Řešení, kam přesně by mělo být 42 tisíc migrantů přesunuto, Lékaři bez hranic nenabízejí. Z prohlášení ale v podstatě vyplývá, že by si je EU měla rozdělit a poskytnout jim útočiště. Protože pokud by byla taková masa lidí přesunuta jinam, ale stále držena pohromadě, neměla by evakuace smysl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:15 úterý 14. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 319
  • 69
  • 66
  • 51
  • 45
  • 44