Migranti měli poničit kostel na Lesbu. U hranic chystají další pokus o průnik do Evropy

Napětí na hranicích Řecka a Turecka začíná opět houstnout. Úřady první jmenované země vyjádřily v pondělí obavy, že se migranti začínají i přes omezení pohybu scházet na turecké straně s úmyslem pokusit se znovu proniknout do země skrz Egejské moře. Peklo prožívají také obyvatelé pohraničního ostrova Lesbos. Tam měli krátce před Velikonoci migranti z nedalekého tábora Moria zaútočit na kapli.

Pandemie koronaviru sice situaci na řecko-tureckých hranicích částečně zklidnila, touhu migrantů proniknout do Evropy ale rozhodně neodvrátila. A ti jsou zřejmě odhodláni o možnost nového života na starém kontinentu zabojovat v nejbližších dnech.

Řecké úřady v pondělí vyjádřily obavu z toho, že se nedaleko hranic na turecké straně opět schází větší množství uprchlíků, kteří plánují se znovu pokusit prorazit blokádu v podobě řecké armády a proniknout do země, pravděpodobně přes Egejské moře.

„Na březích Turecka jsme zaznamenali známky aktivity. Budeme i nadále dělat, cokoliv bude potřeba pro bránění práv za naši suverenitu a ochranu hranic Řecka i Evropy,“ prohlásil mluvčí řecké vlády Stelios Petsas.

Rušno je kromě hranic samotných také na pohraničním ostrově Lesbos. Čím dál více problémů tam místní mají s migranty z nedalekého tábora Moria. V mnohonásobně přeplněném zařízení bují kriminalita, která se ale množí i mimo jeho zdi.

Potulující se vyzbrojené gangy si mezi sebou vyřizují účty, také se třeba baví kácením olivovníků, které představují zdroj obživy pro místní farmáře. Došlo i k nespočtu útoků na místní kostely a kaple.

Jako poslední to schytala kaple svaté Kateřiny, nacházející se na cestě mezi Morií a vesnicí Panagiouda. Tu si vzala do parády skupina vandalů. Podle serveru Greek City Times i místních obyvatel se jednalo o jeden z gangů migrantů z tábora.

Poničená kaple svaté Kateřiny nedaleko tábora Moria

K útoku na kapli, kterou v minulosti používali třeba i křesťanští migranti z Etiopie či Eritreje, došlo krátce před Velikonoci. Terčem vandalů byla za poslední dva roky už podruhé, po prvním útoku už nebyla využívána. 

Minulý týden byl kromě toho poničen vchod do nedalekého kostela svatého Rafaela. 

Obyvatelé Lesbu si na sociálních sítích stěžují, že vedení města i policie nad zločiny migrantů z Morie mhouří oči, proto přibývá nejen útoků na křesťanské objekty, ale i krádeží či napadení místních.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:58 středa 12. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 44
  • 44
  • 40
  • 39
  • 34