Potrhané obrazy, zničené sochy: Migranti z Morie tentokrát měli vzít útokem kapli

Hněv obyvatel uprchlického tábora Moria, kteří volají po evakuaci na pevninu a nejlépe rovnou do Evropy, se zjevně stupňuje. V posledních několika týdnech došlo už k několikátému útoku na křesťanský objekt na ostrově Lesbos, kde tábor stojí. Tentokrát nájezdu vandalů, jimiž mají být právě migranti, čelila kaple Panny Marie. Fotky poničených obrazů a soch svatých dokazují, že se útočníci neštítí ničeho.

Útoky na kostely a kaple se staly smutnou tradicí řeckého ostrova Lesbos, kde stojí nechvalně proslulý uprchlický tábor Moria. Právě v jeho okolí řádí gangy migrantů, kteří dávají pocítit svůj hněv z toho, že jsou na ostrově drženi.

Dalším křesťanským objektem, který měli právě migranti vzít útokem, je kaple Panny Marie. Fotografie zveřejnil jeden z místních obyvatel.

Jde o další incident, který šokoval místní obyvatele. Těm dochází trpělivost a z výpadů obyvatel Morie po okolí mají strach. Na fotografiích je vidět, že se útočníci neštítili ničeho. Kromě zařízení kostela poničili sošky a obrazy svatých.

Obrázky svatých byly sprostě poničeny.

Podobně byla v uplynulých týdnech hned dvakrát poničena kaple svaté Kateřiny či hlavní vchod kostela svatého Rafaela. Kromě toho dochází soustavně k útokům na zdroj obživy místních farmářů, zejména na olivové plantáže či zvířata. 

Některé gangy migrantů navíc válčí mezi sebou, například nedávno byli přímo v Morii postřeleni dva obyvatelé.

Kaple po útoku vandalů

Tábor je mnohonásobně přelidněn, ačkoliv jeho kapacita čítá 2800 míst, aktuálně se zde nachází asi 19 tisíc lidí. Napětí roste zejména v době, kdy po světě řádí koronavirus. Žadatelé o azyl se domáhají evakuace na pevninu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:00 úterý 8. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 62
  • 41
  • 40
  • 40
  • 40
  • 35