Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vůdce Syřanů v Řecku: Evropo, musíš nám pomoci! Ženy v táborech nepijí, bojí se jít na záchod

    V táboře Mavrovouni žijí celé rodiny. | foto: Profimedia.cz

    Situace uprchlíků na ostrovech v Egejském moři je horší a horší, alespoň podle humanitárních organizací, které tam působí. Za jámu lvovou je dlouhodobě považován Lesbos na hranicích s Tureckem. Právě tam se teď vláda rozhodla uzavřít jediný tábor, kde byly podmínky pro migranty uznávány jako humánní. Obývaly ho převážně rodiny s dětmi a ty teď budou přestěhovány do zařízení Mavrovouni, jemuž se přezdívá Moria číslo dvě. „Ženy tam přestávají pít ve dvě odpoledne, aby v noci nemusely chodit na záchod,“ říká doktorka z Lékařů bez hranic.

    Tábor v Kara Tepe vznikl v roce 2016 speciálně pro zranitelné uprchlíky a rodiny s dětmi. Měli tam pevnou střechu nad hlavou a přístup k hygieně, mohli se cítit bezpečně. Šlo spíše o vesnickou komunitu.

    Děti z tábora dokonce mohly studovat na střední škole v nedalekém městě Mytiléna, která je připravovala na další studium. Otevřené jim byly i místní školky či jazykové kurzy. To vše je nyní minulostí. Řecká vláda se nečekaně rozhodla Kara Tepe uzavřít a přesunout uprchlíky do nedalekého tábora Mavrovouni.

    A to už je zcela jiný příběh. Mavrovouni (často bývá také označován jako Kara Tepe) je totiž ostře kritizovaným stanovým městem, které vyrostlo narychlo jako náhrada za nechvalně proslulou Morii. Ta před rokem a půl vyhořela po úmyslném založení požáru skupinou migrantů.

    Migranti se v řeckém táboře Mavrovouni potýkají s tragickými podmínkami.

    Přístup k základní hygieně tam chybí, přes léto do stanů praží slunce a stínu je málo, během období dešťů zase obyvatele sužuje vlhkost.

    „Není to čisté prostředí, ubytování není dostatečně vodotěsné. Také není na rovném povrchu. Nejsou tam žádné matrace, není to vhodné místo pro pobyt lidí,“ cituje server Al Jazeera dobrovolníka z Mavrovouni.

    Zvlášť ženám prý v táboře hrozí nebezpečí na každém rohu. 

    „Dnes jsme na klinice měli těhotnou ženu, kterou sem přistěhovali z Kara Tepe. Je úplně vyděšená. Ona i její čtyři děti jsou ve velkém stanu plném svobodných mužů. To je naprosto absurdní,“ říká Karolien Janssensová z organizace Lékaři bez hranic.

    Migranti se v táboře Mavrovouni potýkají s tragickými podmínkami.

    Nechala se také slyšet, že v táboře Mavrovouni došlo už k několika případům znásilnění.

    „V noci se tam lidé cítí příliš vyděšení na to, aby opustili stan. Pokud jste žena, nemůžete jít ani na záchod. Ženy přestávají ve dvě hodiny odpoledne pít, aby se vyhnuly tomu, že budou muset jít na toaletu. A pokud musí, vykonávají potřebu do lahví,“ popsala Janssensová.

    „Také je tu dítě, které už se léčilo s problémy duševního zdraví, mělo velmi těžké záchvaty paniky a mdloby,“ dodala.

    Uprchlický tábor Mavrovouni. Podmínky jsou tam podle aktivistů i samotných obyvatel strašné, navíc v posledních dnech na Lesbu silně pršelo.

    Podle vůdce syrské komunity v táboře Mavrovouni Raeda Alobeida je tábor jako vězení, kde uprchlíci jen čekají na smrt. 

    „Je lepší, aby byli lidé přesunuti z tohoto vězení na pevninu. Ano, je to jako vězení, to neříkám jen já, říkají to všichni. Máte tu volno dvě, maximálně tři hodiny, pak se musíte vrátit,“ popisuje Alobeid pro server Al Jazeera.

    Podle něj je zapotřebí, aby uprchlíkům podala pomocnou ruku Evropa.

    „Všichni lidé jsou naštvaní, jsou velmi rozrušení ohledně žádostí o azyl. Někteří čekají rok, rok a půl. Ze strany evropských zemí potřebujeme pomoc pro lidi a děti v tomto táboře,“ prohlásil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:25 neděle 5. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      108
    • Trapas
      41
    • Sladký
      11
    • Super
      9
    • Cože
      6
    • Tvl
      5