„Je to vaše vina, pusťte nás do Evropy!“ rozzuřil se migrant z Morie. Atmosféra tam houstne

Atmosféra na hranicích Turecka a Řecka houstne. Migranti v uprchlických táborech v Egejském moři se čím dál hlasitěji dožadují evakuace na pevninu, podle svých slov mají strach z pandemie koronaviru. Před nechvalně proslulou Morií se konají demonstrace a při jedné z nich se slova ujal jeden z obyvatel tábora s dítětem v ruce. „V Africe jste vyvolali válku, jsme tady kvůli vám,“ seřval Evropany.

Čím dál svízelnější začíná být situace v uprchlických táborech na hranicích Řecka. Hrozba koronaviru je bezprostřední, kdyby se rozšířil třeba v Morii na ostrově Lesbos, táboře určeném pro 3 tisíce lidí, který ale aktuálně obývá 21 tisíc migrantů, následky by zřejmě byly katastrofické.

Atmosféra tam proto začíná houstnout. Mezi migranty samotnými dochází k násilí, některé zase situace semkla a společně před táborem protestují a dožadují se okamžité evakuace.

Při jednom takovém protestu si vzal slovo evidentně rozčilený migrant. S dítětem na ruce to Evropě a řecké vládě, která je zdrženlivá a hodlá přesunout jen pár tisíc ohrožených jedinců, vyčinil.

„Jsme tady opuštěni s dětmi. Chceme nouzovou evakuaci. Koronavirus je pro nás hrozba, žijeme tady v odpadcích. V Africe jste vyvolali válku, jsme tady kvůli vám. Je to vaše vina,“ říká.

Protestující migrant seřval Evropu.

Dusno je ale i na jiných ostrovech v Egejském moři. Už minulý týden došlo kvůli strachu z koronaviru k nepokojům na ostrově Chios, kde bylo vypáleno několik přístřešků, kantýna a dvě auta. 

V neděli pak hořelo také na Samosu, oheň tam podle Lékařů bez hranic spálil na popel přístřešky zhruba stovky lidí. Příčina požáru se zatím vyšetřuje.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:12 úterý 25. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 268
  • 96
  • 55
  • 47
  • 41
  • 41