Policie ve Vídni řeší výtržnosti migrantů. Stromeček polili benzínem, vymlátili výlohy

Zatímco v Praze byl během oslav nového roku svatý klid, sousední Rakousko místy připomínalo válečnou zónu. Na některých místech Vídně do ulic vyrazily skupiny mladíků, kteří devastovali vše, co jim přišlo pod ruku. Ve čtvrti Favoriten, která je známá jako nejvíce multikulturní část města, se taková partička pokusila za křiku „Alláhu akbar“ násilím dostat do klenotnictví a následně začala zapalovat lavičky a popelnice. Dokonce se výtržníci pokusili podpálit i vánoční stromek.

Na internet se v uplynulých dnech dostalo několik videí, která řádění mládežníků dokumentují.

Jak uvádí rozhlasová stanice ORF, za pomocí pyrotechniky zapalovali popelnice, stojany na noviny či výkladní skříně. Do jednoho klenotnictví se dokonce pokusili násilím vniknout.

Silvestrovský tah vedl až na náměstí Reumannplatz, kde stojí velký vánoční strom. Útočníkům se zřejmě proprieta křesťanských svátků nelíbila, a tak ji polili benzínem a rozhodli se ji zapálit.

Není úplně jasné, nakolik se to povedlo. Na náměstí posléze přijeli policisté. Zprvu příliš úspěšní nebyli, výtržníci je zasypali pyrotechnikou a většina z nich pak utekla.

Muži zákona poté v obytné budově zadrželi dva Syřany ve věku 16 a 21 let. A ti je následně dovedli do bytu, kde bylo dalších sedm kompliců.

Jednalo se o dva Rakušany (14 a 15 let), dva Iráčany (20 a 22 let) a tři Syřany (23, 27 a 29 let). 

Všech devět lidí bylo dočasně zatčeno pro podezření z vážného poškození majetku. 

„Bez ohledu na původ musí všichni dodržovat pravidla. Úspěšná integrace a soužití v míru je jeden z hlavních cílů mojí práce. Nechci, aby se opakovaly takové případy jako ve Favoritenu,“ nechal se slyšet místostarosta Vídně a zároveň radní pro vzdělávání, mládež, integraci a transparentnost Christoph Wiederkehr.

Policie nyní případ rozsáhlých výtržností vyšetřuje.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:32 neděle 9. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 113
  • 34
  • 31
  • 26
  • 16
  • 10