Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Štrasburk, Bamberk nebo Kypr: Hrozí adventní běsnění radikálů i v Česku?

    Vkusně vyzdobená města, tradiční trhy, vůně svařeného vína a pečených kaštanů. Samozřejmě i trochu té nákupní horečky a stresu z příprav na nejoblíbenější svátky roku. Dřívější bašty turistů mířících za předvánoční atmosférou jako Paříž, Amsterdam, Kodaň nebo Mnichov ze strachu z teroristických útoků a nepokojů vystřídala donedávna „nezávadná“, ale stejně malebná místa Štrasburk, Pasov nebo Bamberk. Bohužel ani tam už kvůli migrantům není bezpečno!

    Místo pečení cukroví a zdobení perníčků migranti v přidělených bytech v bavorském Bamberku nejdřív zaútočili na ostrahu zařízení, v němž bydleli, a poté se zabarikádovali. Na policisty pak házeli dlažební kostky a věci, co jim přišly pod ruku. Na místo později dorazily posily a budovu obklíčily. 

    Mezitím se v jednom z bytů rozhořel požár, kvůli kterému obyvatelé museli opustit budovu. A kvůli pečení tradičních bavorských perníčků to nebylo. Devět lidí se nadýchalo kouře. Zraněn byl jeden policista a jeden ze zadržených Eritrejců, kterých bylo celkem osm. Policie kvůli požáru a rozsahu násilí požaduje, aby byli obviněni ze žhářství a dalších trestných činů. 

    Vítejte v předvánočním Bamberku, donedávna malebném městě, kde jsou podobné incidenty stále častější a turisté i místní mají strach z toho, co bude dál.

    Francouzský Štrasburk, kde útočil Chérif Chekatt, který tři lidi zabil a třináct jich zranil, toho času na útěku, není od Bamberku zase tak daleko. A Bamberk zase není tak daleko od českých hranic, navíc je poměrně častým cílem českých turistů, kteří váhají nad návštěvou velkých německých a francouzských měst.

    Máme se začít bát? Čeká nás totéž, co města na západ od našich hranic?

    Praha si může „oddechnout“, že (zatím) funguje pouze jako „park zábavy a oddechu“ těm, kdo na Západě žádají o azyl a chtějí se bavit, akorát na to nemají peníze. V metropoli přibývá partiček mladíků z Německa, Nizozemska (viz případ zmláceného číšníka, pozn. red.) nebo třeba Belgie, jejichž otcové se sice pod tíhou učení islámu nesměli dotknout alkoholu, natož drog, jejich potomci už s pravidly takový problém nemají.

    V Česku nejsou takřka žádní migranti, logicky tu chybí i místa, kde by se soustřeďovali a která by mohla být potenciální líhní radikálních živlů. To samozřejmě neznamená, že se tu nemůže nic stát. Jde ale v drtivé většině případů o násilné trestné činy nebo sexuálně motivované skutky (viz parta Alžířanů z „lepších rodin“, kteří měli znásilnit irskou turistku).

    Pořádně horko, a to nejen kvůli tomu, že ostrov leží ve Středomoří, mají aktuálně také na Kypru.

    „Jsme naprosto přeplnění,“ uvedl na toto konto ministr vnitra Constantinos Petrides. „Příliv uprchlíků nejsme schopni přijmout, situace se nám pomalu vymyká z rukou. Bez ohledu na to, kolik peněz dostaneme, tolik migrantů nemůžeme pojmout,“ dodal.

    Pašeráci využívají toho, že se ostrov nachází v blízkosti blízkovýchodních zemí. Migranty cesta sem vyjde levněji než plavba do Itálie, významnou roli hraje i rozdělenost ostrova. Pod správu Kyperské republiky spadá pouze 59 procent ostrova, 36 procent ovládají Turci a čtyři procenta území spadají pod OSN.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 11. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      30
    • Haha
      17
    • Super
      15
    • Cože
      9
    • Sladký
      9
    • Trapas
      4