Německý integrační zázrak se nekoná: Uprchlíci nezvládají kurzy, množí se podvody

I když se organizace zaštiťující integraci uprchlíků v Německu bily v prsa, že jim začleňování migrantů jde skvěle od ruky, opak je pravdou. Počet těch, kteří selhávají v kurzech němčiny a integrace, stále roste. Německý úřad pro migraci dokonce zjistil, že někteří provozovatelé kurzů dokumenty falšují a podvádějí s jejich výsledky. Podle deníku Neu Osnabrücker Zeitung však asi 93 500 migrantů (45 %), kteří navštěvovali kurzy v roce 2018, nebylo schopno projít závěrečnými testy.

Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) migrantům poskytuje kurzy němčiny, a to od úrovně A1 po B1. Kromě toho ale požaduje, aby se účastnili kurzu integrace, který je nedílnou součástí celého procesu začlenění do společnosti. V roce 2018 se ho zúčastnilo asi 202 tisíc osob.

Deník Neu Osnabrücker Zeitung v této souvislosti upozornil, že 45 procent migrantů, tedy asi 93 500 lidí, kteří navštěvovali kurzy v roce 2018, vyhořelo u závěrečných zkoušek. Čtvrtina selhala i u dodatečných kurzů. V roce 2017 přitom selhalo „jen“ 40 procent účastníků.

Ze zpráv, které si vyžádala protiimigrantská německá strana Alternativa pro Německo (AfD) od příslušných úřadů, podle deníku Die Welt vyplynulo, že téměř 40 tisíc účastníků kurzů bylo ze Sýrie. Dalšími národnostmi byli Afghánci, Iráčané, Rumuni, Turci a Bulhaři. 

Bezmála 45 tisíc lidí bylo před začátkem kurzů negramotných.

Kvůli údajné nekvalitě kurzů BAMF provedl inspekci téměř 90 procent poskytovatelů kurzů. Na základě toho došlo k navýšení vládních prostředků směřovaných do úřadu, ačkoliv počet účastníků kurzů zůstal zhruba stejný jako v předchozím roce. 

Deník Die Welt tvrdí, že zmíněný úřad žaluje některé poskytovatele kurzů za údajné podvody a falšování dokumentů. Jeden poskytovatel kurzů je dokonce podezřelý z toho, že napomáhal účastníkům nelegitimně získat občanství tím, že je nechával projít bez požadovaných jazykových dovedností.

Celkem šestnácti poskytovatelům kurzů byla loni zrušena nebo neobnovena licence. Konečné údaje a statistiku BAMF zveřejní v květnu. Zpráva poukázala i na to, že chybí jasná pravidla, která by určila pravidelnou docházku. Aktuálně je tedy ponecháno na učiteli, aby si rozhodl, zda se daný migrant účastnil kurzů v potřebném množství.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:49 středa 24. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 79
  • 23
  • 17
  • 13
  • 9
  • 9