Migranti si z kaple udělali noclehárnu, než je vyhnala policie. Teď na objekt někdo zaútočil

Útoky migrantů z uprchlického tábora Moria na křesťanské objekty v okolí se staly smutnou tradicí ostrova Lesbos. Nejnověji se dostala pod kamennou palbu kaple Taxiarchis. Vandalové se alespoň nedostali do jejích útrob, protože brány kaple jsou pod zámkem. Jenže více škody by tam už stejně ani napáchat nešlo. Migranti si z ní totiž nedávno udělali squat, vyrabovali vnitřek a pak v kapličce přespávali, načež ji musela vyklidit a uzavřít policie. Šlo snad o pomstu?

Kaplička, kterou řecká média označují jako Taxiarchis, bývala jednou z mnoha perliček kdysi malebného ostrova Lesbos. Teď bohužel chátrá. 

Před několika měsíci si z ní totiž udělali útočiště migranti z nedalekého uprchlického tábora Moria. Vnitřek kaple srovnali se zemí, původní symbolické křesťanské předměty vyházeli a z historické svatyně si udělali ložnici.

Místním obyvatelům to rvalo srdce, proti žadatelům o azyl se ale podle serveru Polis 24 báli zasáhnout. Na přelomu letošního ledna a února tak věc museli vzít do rukou policisté. Uvnitř kaple je čekala spoušť, nakonec objekt vyklidili a ve spolupráci s místní diecézí uzamkli.

Takto kaple vypadala na přelomu ledna a února.

Stejně tak místní strážci zákona postupovali i v případě dalších kaplí a kostelů, jenže ne vždy je taková ochrana dostatečná.

Migranti si z kaple udělali ložnici.

A nyní znovu došlo i na kapli Taxiarchis. Ta se ocitla pod sprchou kamenů, které vandalové naházeli do oken. Jednomu se podařilo dokonce kamenem trefit jednu z ikonek svatých na tzv. ikonostasu. Dovnitř se ale útočníci nedostali. 

Vandalové zaházeli kapli kamením.

Šlo snad o pomstu policistům a místním za předchozí vyhnání? 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:26 sobota 3. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 42
  • 34
  • 31
  • 29
  • 28