Konžská uprchlice o mukách v Řecku: Na záchod chodíme do kbelíku, muži nás u toho sledují

Vydaly se na dlouhou a náročnou cestu do Evropy, vysnily si Německo a Francii, místo toho skončila dvojice žen z Konga v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Lesbos. Už několik měsíců marně čekají na vysvobození a jedna z nich tam dokonce vychovává dítě, které se jí narodilo poté, co byla znásilněna. Podmínky, jež musí Rose a Théthé snášet, prý přitom hraničí s psychickým mučením. „Měly bychom dostat příležitost jako všichni ostatní,“ myslí si dvojice konžských uprchlic.

Drtivá většina z migrantů, kteří přicházejí do Evropy, jsou muži. Jejich taktika bývá jasná, i když složitá: získat azyl a následně si legálně přivést i zbytek rodiny. 

Existují ale i ženy, které tu možnost nemají a musí jednat na vlastní pěst. Jako třeba pětadvacetiletá Rose a devětatřicetiletá Théthé, které vyzpovídal server Info Migrants. 

Dvojice migrantek z Konga aktuálně žije v uprchlickém táboře Kara Tepe na ostrově Lesbos, který vznikl jako náhradní zařízení po požáru nechvalně proslulého tábora Moria. 

Žít, to je ale podle nich silné slovo. Vzhledem k podmínkám panujícím v jednom ze stanů, který sdílejí s dalšími osmi ženami, tam spíše přežívají.

„Světlo tu nefunguje vždy, můžeme ho používat jen od 9 do 10 hodin, poté od 13 do 15 hodin a od 17 do 4 hodin. Toalety jsou tak špinavé, že se bojíme infekcí, takže si radši chodíme ulevit do kbelíku za stanem, někdy přímo před kolemjdoucími muži. Pak to zabalíme a hodíme do odpadu,“ říká Théthé.

„Žádný dohled tu není a muži, kteří nám sem chodí, nás občas trápí,“ krčí rameny.

Uprchlice mají s některými muži v táboře problém.

V táboře, který byl vystavěn narychlo, není žádná elektřina. Když pálí slunce, je tam nesnesitelné vedro, během dešťů je zase všude vlhko a šíří se tam nemoci. Prostor k pohybu je minimální.

„Musíme se odsud dostat, z téhle hrozné situace. Je to, jako bychom byly psychicky mučeny,“ říká Théthé, která se z Konga vydala na cestu do Evropy poté, co jí v rodné zemi ozbrojený gang zavraždil manžela. Jejich dítě svěřila do péče příbuzným a nyní doufá, že se dostane do Francie a pak se s ním znovu shledá.

Migranti se v táboře Kara Tepe potýkají s tragickými podmínkami.

Pětadvacetiletá Rose si neprožila o nic menší muka. Na konci roku 2019 se vydala na cestu za lepším životem v Evropě poté, co byla v Kongu znásilněna. Jenže v Turecku zjistila, že s násilníkem otěhotněla. Na Lesbu, kam dorazila loni v létě, se jí narodilo dítě.

Rose záhy získala status uprchlíka, jenže na vysněný převoz do Německa, kde by ráda začala nový život, zatím čeká marně.

„Bylo mi slíbeno, že mě pošlou z Řecka. Už šest měsíců jsem ale bez peněz a není tu žádná práce, nic. Chci odejít. Jsem stále mladá dívka, musím se naučit, jak se postarat sama o sebe i o své dítě. Musím dostat příležitost žít jako všichni ostatní,“ naléhá Rose.

V táboře Kara Tepe žijí celé rodiny.

Ze strany Evropy cítí křivdu. Převozů do Německa a další části EU se dostává jiným, zatímco ona musí v nuzných podmínkách čekat a světlo na konci tunelu pořád nevidí.

„Vidíte, že odcházejí pouze Afghánci. Ti jsou prioritou. Přitom tu čeká i mnoho Konžanů,“ nechápe Rose.

Převozy migrantů komplikuje mimo jiné i pandemie koronaviru. V únoru se 116 obyvatelů tábora Kara Tepe, převážně Afghánců, Íránců a Iráčanů, dostalo do německého Hannoveru, to však byla jedna z mála podobných akcí za poslední měsíce.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:06 pondělí 9. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 93
  • 79
  • 7
  • 6
  • 6
  • 6