Dáreček pro Itálii: 552 migrantů za jedinou noc! Utonulým dělají obřady rovnou v přístavech

Migrační krize v posledních týdnech opět nabírá na síle, mohou za to především klidnější podmínky na moři či rozvolňující se koronavirová opatření. Terčem migrantů především z oblasti severní Afriky se tradičně stává italský ostrov Lampedusa. Jak informují italská média, jen během noci na středu tam dorazilo 552 migrantů!

Italská televizní stanice Rai informuje, že během noci dorazilo na Lampedusu 552 migrantů ve čtyřech různých záchranných lodích či člunech.

Jen z jedné rybářské lodě jich mělo být zachráněno 420. Rai News informuje, že se jedná o muže, ženy i děti různých národností. Nejčastěji na Lampedusu přijíždějí Tunisané či Libyjci, povětšinou muži.

Na Lampedusu během jedné noci dorazilo 552 migrantů.

Na nečekaném náporu migrantů se měl podepsat i silný vítr, který rozbouřil vody v Sicilském průlivu, kvůli čemuž za poslední dva dny připluly ke břehům Itálie jen dva záchranné čluny.

Uprchlické zařízení na Lampeduse je tradičně přeplněné, právě za poslední dny se ovšem podařilo srazit počet přítomných pod maximální kapacitu, která činí 250 míst. Po zvýšeném náporu je ale kritická situace zpět a na Lampeduse se podle Rai News nachází asi 800 migrantů.

Obřad rovnou v přístavu

Rostoucí migrační nápor s sebou nese smutnou statistiku v podobě úmrtí, k nimž ve Středozemním moři při snaze dostat se z Afriky do Evropy dochází. Agentura EFE uvedla, že v první polovině letošního roku šlo o více než 720 lidí.

Záchranné lodě tak často na Lampedusu či břehy Sicílie přiváží i těla migrantů. 

Obřad za utonulé migranty

Aby mohla být uctěna jejich památka, bývají pro ně v přístavu přichystány rakve a dochází k jakýmsi improvizovaným obřadům. To byl i případ smrti sedmi migrantů v potopené lodi na začátku července.

Některá těla odvážejí nákladní vozy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:26 pátek 5. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 158
  • 18
  • 11
  • 10
  • 9
  • 7