Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Covid párty migrantů a zásah policie. Na Kanárech to vře, běženci hlásí hladovku

    Situace na ostrově Gran Canaria, kde španělské úřady zadržují přibližně sedm tisíc migrantů, se začíná nebezpečně vyostřovat. Olej do ohně tam během posledních několika dní přilily dva incidenty. Při tom prvním si migranti navzdory koronavirovým opatřením udělali obří bazénovou párty v jednom z hotelů, kde je úřady ubytovaly, což rozzuřilo místní. Další propíranou událostí je brutální zákrok policie v zařízení pro nezletilé migranty. Proti němu už se dokonce ohradila i marocká vláda.

    Na jedné straně migranti páchající kriminalitu, od krádeží po údajné obtěžování místních žen, na straně druhé místní domobrana, která se svolává po internetu a pak na uprchlíky, nejčastěji Maročany, pořádá hony.

    O maximálně vyostřené situaci na ostrově Gran Canaria jsme psali ZDE. Poté, co tam vláda umístila do škol či hotelů tisíce migrantů, kteří na Kanárské ostrovy dorazili v posledních měsících, panuje na kdysi malebném místě ještě větší chaos než na ostrovech v Řecku či na italské Lampeduse.

    V posledních několika dnech přišly na přetřes hned dva poměrně zásadní incidenty.

    Jedním byla bujará bazénová párty několika migrantů v hotelovém komplexu v letovisku Mogán. Běženci, které tam umístila vláda, využili letního počasí a bavili se, aniž by dodržovali jakákoliv koronavirová opatření.

    Událost pochopitelně vyvolala hněv mezi místními. Na místo byli přivoláni policisté a celou veselici utnuli. Tak jednoduché to ale nebylo, někteří migranti odmítali výzvu uposlechnout a mužům zákona se vysmívali.

    Další incident rozhořčil naopak druhou stranu. Na sociálních sítích se objevily záběry z přijímacího střediska pro nezletilé migranty v Las Palmas, kde zasahovala policie. A se skupinou několika mladých Maročanů si vůbec nebrala servítky.

    Ve videu, které postupně z internetu zmizelo, protože ho blokují sociální sítě, policisté mladíky dobíjejí na zemi, ačkoliv se ve videu ozýval pláč a prosby o pomoc, jak píše francouzský server Le Monde. 

    Záběry ze zásahu policistů v uprchlickém centru pro nezletilé

    Policisté údajně do centra vyrazili proto, že jeden z Maročanů vyhrožoval několika zaměstnancům.

    Zásah začali hlasitě odsuzovat nejrůznější aktivisté na internetu a posléze se k němu vyjádřilo dokonce i marocké ministerstvo zahraničí, které si pozvalo na kobereček španělského velvyslance.

    „Řekli jsme mu o našich obavách z podobných událostí a požádali jsme španělské orgány, aby přijaly nezbytná disciplinární opatření proti pachatelům těchto násilných činů,“ oznámilo ministerstvo ve zprávě.

    Úřady migranty ubytovávají ve školách, ale třeba i v aktuálně nevyužívaných hotelech.

    U dalších místních mají policisté podporu, lidé už jsou chaotickou situací na celých Kanárských ostrovech frustrováni. Kromě již zmíněných bojůvek došlo v uplynulých týdnech i k celé řadě protestů a demonstrací, což může být v boji s pandemií koronaviru značnou komplikací.

    Na vyostřenou situaci ale reagují také sami migranti. Ti se v migračním centru v Las Palmas rozhodli vyhlásit hromadnou protestní hladovku proti rasismu v ulicích a proti tomu, že jim španělská vláda brání ve vstupu dále do Evropy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 10. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      118
    • Haha
      28
    • Tvl
      27
    • Trapas
      20
    • Cože
      18
    • Sladký
      11