Migranti? Musíme vyslechnout jejich příběh a vést dialog, hlásí Peksa. Zahradil chce bariéry

Volby jsou za dveřmi a jedním z klíčových témat se tradičně stává migrace. Podle europoslance Jana Zahradila jde o logické vyústění, jeho pirátský „kolega“ Mikuláš Peksa ovšem nesouhlasí, protože podle něj je migrační situace oproti předchozím rokům klidná. V pořadu 360° na CNN Prima News Zahradil prohlásil, že je potřeba vnější hranice před migranty chránit třeba i výstavbou bariér. Podle Peksy je mnohem lepší s žadateli o azyl diskutovat.

„Migrace je určitě téma. Možná třímalo pod povrchem a nebylo tak viditelné, příliv migrantů se trochu ztenčil, ale nikdy ten problém nezmizel,“ prohlásil na CNN Prima News politický matador Zahradil. 

„Je možné, že se stane daleko více viditelným v důsledku situace v Afghánistánu, může nastat další migrační vlna z této země, na kterou se mohou nabalit migrační vlny zase z jiných zemí,“ dodal. 

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa nesouhlasí, že by migrační krize byla na vzestupu a měla by se jí věnovat taková pozornost. 

„Já tu situaci naprosto nevnímám jako vyhrocenou. V roce 2015 žádalo na evropských hranicích o azyl hodně přes milion lidí. V předchozí roce se to číslo pohybovalo kolem 120 tisíc až 150 tisíc. (...) Téma funguje jako zástěrka, na řešení migrace se mohou politici odvolávat a neřešit jiné věci,“ prohlásil.

Řeč přišla na ochranu hranic. Oba europoslanci se shodli, že je jí třeba. V názoru na to, jak vnější hranice chránit efektivně, se ale rozcházejí.

„Jsem o něco starší než pan poslanec Peksa a zažil jsem zadrátované Československo. To byla jiná situace, opravdu bych to nesrovnával s tím, co se děje teď, protože teď jde o ochranu vnějších hranic Evropské unie. Jestliže tu máme schengenský prostor, kterým mohou volně putovat lidé, kteří se jednou jakýmkoliv způsobem na území EU dostanou, je opravdu potřeba chránit vnější hranice. Pokud to nejde jinak, třeba i výstavbou bariér,“ nechal se slyšet Zahradil a Peksu poznámkou o věkovém rozdílu podráždil. 

Europoslanci Mikuláš Peksa a Jan Zahradil debatovali na CNN.

„Na moři je postavíte těžko, přitom přes Středozemní moře ten migrační tlak lidí, které gangy pašují ze zemí jako Libye, ten tam prostě je. A bylo by krátkozraké jásat nad tím, že se ten proud ztenčil z půl milionu třeba na sto tisíc. Pořád je to ještě dost,“ dodal. 

Podle Peksy ovšem natolik rázný způsob ochrany hranic, jako je výstavba plotů, není potřeba.

„Efektivnější než bariéry je dialog. Je přirozené, že každý nemá nárok zůstat v Evropě, jen menší část lidí má právo na ochranu. Musíme zjistit, kdo je kdo, a administrativně to zpracovat. Toho nedosáhneme střílením a budováním plotů, ale musíme slyšet jejich příběh,“ uvedl pirátský europoslanec.

Migrační vlna podle statistik nabírá na síle, prozatím nejde jen o Afghánistán, záchranné lodě s migranty na palubě bičují ve velkém i jih Itálie. Na Sicílii přijíždějí ze severních břehů Afriky. 

Před několika dny například na ostrově Lampedusa zakotvila loď s 550 migranty najednou. Situace je alarmující, migrační střediska jsou přeplněná.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 6. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 116
  • 11
  • 9
  • 7
  • 7
  • 4