Padej do Británie, nebo dostaneš kulku: Migranti živoří a umírají u Lamanšského průlivu

Sedmadvacet mrtvých, z toho tři děti a těhotná žena. Tak zní hrozivá bilance tragické nehody, při níž nákladní loď zdemolovala nafukovací člun se třemi desítkami migrantů, kteří se pokoušeli skrze Lamanšský průliv dostat do Velké Británie. Jejich těla pak z mrazivých vod museli lovit rybáři. Nešlo o první a zřejmě ani zdaleka poslední tragédii. V Dunkerku stojí improvizovaný tábor, kde migranti živoří v katastrofických podmínkách a opakovaně se pokouší rozbouřené vody překonat.

Ještě do minulého týdne stál na předměstí Dunkerku v Grande-Synthe velký uprchlický tábor. Jenže v duchu čím dál tvrdší migrační politiky Francie ho policie srovnala se zemí. 

Jeho obyvatelé byli ponecháni vlastnímu osudu, kterým je boj o holé přežití. Většina z nich se přesunula k improvizovanému táboru u nepoužívané železniční tratě, kde rozložili stany a zahřívají se u improvizovaných ohnišť.

Jenže ani přes tragickou zprávu o úmrtí sedmadvaceti soukmenovců se nevzdávají snu v podobě života ve Velké Británii.

V táboře žijí i děti.

„Zatím jsem to zkoušel jedenáctkrát, jenže na lodi se několikrát rozbil motor. Naposledy jsme se pokusili přes Lamanšský průliv dostat v ten samý den, kdy se potopila ta loď. Bylo nás čtrnáct, čtyři hodiny jsme strávili na moři a čekali jsme, až nás Angličané přijedou vyzvednout. Jenže nám nikdo nepomohl, takže jsme se vrátili zpět asi v jednu ráno. Byla hrozná zima,“ řekl serveru Mail Online irácký Kurd jménem Karzan Khadir (31).

„Budu to ale zkoušet dál. Pokud se tam letos nedostanu, zkusím to příští rok znovu. Je to velmi nebezpečné, ale prostě to musíme zkoušet,“ dodal.

Migranti si stěžují na špínu a zimu.

Vody Lamanšského průlivu jsou skutečně mimořádně nebezpečné, kvůli silnému větru se tam v posledních dnech tvoří vlny vysoké skoro čtyři metry.

Jenže migranti jsou podle některých jedinců po dlouhých cestách z Afriky či Blízkého východu tak vyčerpaní, že neuvažují klidně a chtějí se do cílové destinace dostat za každou cenu.

Migranti zdolávají Lamanšský průliv nejčastěji na nafukovacích člunech.

Někteří migranti mají štěstí a skrze Lamanšský průliv se do Británie dostanou. Jako dva mladíci na fotografii.

Jak v reportáži upozorňuje Mail Online, to z nich dělá snadnou kořist pro gangy pašeráků. Ty si neváhají za zprostředkování cesty přes průliv nechat zaplatit klidně tři až šest tisíc liber, tedy v krajním případě až 180 tisíc korun.  

Pokud se to někomu z migrantů zdá příliš, má smůlu. Převaděčské gangy se prý v okolí tak adaptovaly a zorganizovaly, že fungují v podstatě jako vyspělá mafie.

„Na vlastní oči jsem viděl, jak členové těchto gangů vyhrožují migrantům na plážích, aby je přiměli nalodit se a vyrazit. Říkají: Musíš jít, nebo tě zastřelíme. Viděl jsem, jak takto vyhrožují dokonce i otcům a matkám s dětmi. Jakmile se objeví náznak odporu, zvedají zbraně, jako by chtěli střílet,“ popisuje čtyřicetiletý Iráčan, který ještě donedávna v táboře v Dunkerku žil.

Migranti si stěžují na špínu a zimu.

Dá se očekávat, že situace na hranici mezi Francií a Británií bude nadále napínat vztahy mezi oběma zeměmi. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyhlásil tvrdý boj s migrací po sérii dalších teroristických útoků, která zemi zasáhla loni.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:22 sobota 26. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 14
  • 9
  • 8
  • 5
  • 2