Dánsko vyhostilo Syřany, ti nechtějí pryč. Končí v centrech se zákazem vycházení

Chci tu nula žádostí o azyl, prohlásila před časem dánská premiérka Mette Frederiksenová. A jak řekla, tak začala konat. Dánské úřady nedávno prohlásily oblast syrského Damašku opět za bezpečnou a zrušily azyl migrantům, kteří odtamtud pocházejí. Problém vlády je, že nemá se Sýrií žádné dohody o repatriaci. A tak teď spousta Syřanů skončila v ústavech provozovaných dánským vězeňským systémem, které skutečné vězení připomínají.

Vláda se rozhodla zrušit syrským uprchlíkům azyl v dubnu, rozhodnutí jim tehdy rozeslala v e-mailech. Pro většinu z nich to byl šok.

„Byla jsem tím strašně šokována. Nikdy bych si nemyslela, že se dánská vláda může k uprchlíkům chovat takhle. Jediná věc, na kterou jsem myslela, bylo to, že až mě pošlou zpátky do Sýrie, můžu začít odpočítávat čas, než mě tam zabijí,“ popsala v rozhovoru pro Expres uprchlice Tulip.

Většina Syřanů se stejně jako ona rozhodla bránit soudně. Argumentují tím, že v Dánsku studují či pracují a že v Sýrii nadále vládne režim Bašára al-Asada, právě před kterým v minulosti prchali, tudíž rozhodnutí nedává smysl.

Příliš platné jim to ale nejspíše nebude. Většina z nich měla pouze dočasný azyl, kterému byla prodlužována platnost. K tomu poté, co byl Damašek prohlášen za bezpečný, nemá vláda důvod.

„Každá země si může sama určit, jak v mezích mezinárodních úmluv a lidských práv řídí svou legislativu. Pokud si jiné země přejí být přistěhovaleckými zeměmi a umožní lidem zůstat, pak je to zcela legitimní. My ale máme legislativu, která říká, že dostáváte pouze dočasnou ochranu. A když už ochranu nepotřebujete, musíte jít domů,“ řekl serveru Euronews Rasmus Stoklund, mluvčí vládní sociálnědemokratické strany.

Syrské uprchlice v Dánsku

Postoj vlády je sice jednoznačný, narazila ovšem na zásadní problém. Nemá se Sýrií žádné dohody o repatriaci, a tak nemůže migranty jen posadit na letadlo a poslat je zpět.

Zvolila proto poměrně ostrou taktiku, která ale zároveň vychází ze zákona. Uprchlíci, kterým povolení k pobytu propadlo, končí v tzv. „odjezdových střediscích“.

Server Euronews je popisuje jako tábory, které provozuje dánská vězeňská služba. A podle toho také mají vypadat. Lidem je odebráno právo na práci, vzdělání či jazykové kurzy. Naopak tam platí zákaz vycházení.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová vede boj s migrací.

Zástupkyně dánské pobočky neziskové organizace Save the Children Anne Margrethe Rasmussenová se nechala slyšet, že jde o formu nátlaku, jak uprchlíky přinutit k dobrovolnému odchodu. Zmínila to v souvislosti s podle ní ohroženou bezpečností syrských dětí.

„(Vláda) tlačí na jejich rodiče, aby opustili zemi. Mohlo by to hluboce ovlivnit jejich duševní pohodu a rozvoj. Syrské děti mají právo se cítit v bezpečí a neměly by žít ve strachu, že budou znovu nuceny prchat,“ prohlásila.

Dost možná tak budou muset nakonec skutečně rozhodovat až soudy. Například uprchlice Tulip Bashourová, která Expresu poskytla rozhovor, na ten svůj prý stále čeká.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 neděle 19. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 248
  • 9
  • 2
  • 2
  • 1
  • 0