Tisíce migrantů mrznou na hranicích Bosny: Žijeme hůř než zvířata, pomoz nám, Evropo!

Tuhé mrazy, každou chvíli nový sníh či lijáky a rozblácená země. Takové podmínky jsou „domovem“ pro stovky migrantů na hranicích Bosny a Chorvatska poté, co tam koncem prosince velká část uprchlického tábora Lipa lehla popelem. Ti šťastnější tráví noci pod stanem, ostatní se musejí spokojit s přikrývkami a spacáky. Veškerou hygienu pro ně představuje ledová řeka, kam se chodí koupat. „I zvířata se mají lépe. Pomozte nám, nebo zemřeme,“ vyzývá evropské země Pákistánec Kasim.

Přes Bosnu vede do Evropy tradiční balkánská uprchlická cesta z Řecka, přichází přes ni tisícovky migrantů. Spoustě z nich se ale nepodaří překonat hranice s Chorvatskem, načež je čeká nelehký úkol přežít zimu.

Letos je situace horší kvůli požáru, který před několika týdny srovnal velkou část tábora Lipa, alespoň nějakého přístřeší pro migranty, se zemí. Nahradit ho měly vojenské stany, jenže jejich výstavba trvá dlouho.

Většina migrantů tak žije v improvizovaných přístřešcích a noci, během nichž padá teplota hluboko pod bod mrazu a často sněží, tráví ve spacácích nebo pod přikrývkou.

„Žijeme tu jako zvířata. Vlastně i zvířata žijí lépe než my! Pokud nám nikdo nepomůže, zemřeme. Tak nám, prosím, pomozte,“ cituje kanál Al Jazeera Pákistánce Kasima, jemuž se nepodařilo dále do Evropy proniknout skrze chorvatské hranice.

Nohy si migranti ohřívají nad ohněm.

Mnozí migranti mají jen sporé oblečení, ve sněhu chodí v pantoflích. Nohy si pak ohřívají u ohně, mnoho z nich má ovšem podle společného prohlášení několika humanitárních organizací včetně OSN omrzliny či jsou podchlazení.

„Teď se jdu vykoupat do potoka. Doufám, že z toho nebudu mít nějaké zdravotní následky,“ krčí rameny pětadvacetiletý muž z Bangladéše, jehož cílem je prý Itálie či Francie.

Migranti se chodí koupat do promrzlých řek.

Německá stanice Deutsche Welle zase udělala reportáž s mladým pákistánským migrantem Raheelem Zafarem, který společně s několika kamarády už tři měsíce táboří v bosenských lesích: na blátě a v neustálém dešti či sněhu.

„Tohle není dobré. Co tu dělám? Nemám tu žádnou práci, nemám nic. (...) Chci jít do Německa, do Frankfurtu. Chceme tam jít s mými přáteli společně, pracovat. Zkoušel jsem se dostat pryč už asi desetkrát, patnáctkrát, ale policie mě vždy chytila. Zmlátili mě a ptali se: Proč chceš do Chorvatska, proč chceš přes hranice? Jsi ilegál, nemáš žádné doklady,“ popisuje Zafar v reportáži, kterou si můžete pustit ZDE.

Migranti žijí v opuštěných budovách či provizorních táborech.

Ze strany humanitárních organizací roste tlak na politickou akci či alespoň na přemístění migrantů do důstojnějších, uzavřených zařízení ve městech. To ale většinou ztroskotá na zuřivých protestech obyvatel, jako tomu bylo v pohraničním městě Bihač nebo Konjič nedaleko Sarajeva.

„Oni říkají, že jsme rasisté. Nejsme rasisté. Tři roky trpíme a pomáháme těm lidem (migrantům, pozn. red.). Oni nechtějí zůstat v Bosně, prostě jen chtějí přes hranice do Evropy. Takže, milá Evropo, otevři hranice a vezmi si je!“ říká žena z Bosny v reportáži Deutsche Welle.

„Nejsme zvířata, chceme pomoc od Evropské unie,“ volají migranti.

A několik humanitárních organizací v čele s OSN vyzývá k co nejrychlejší akci.

„Je na úřadech, aby zajistily alespoň minimální ochranu osobám, které uvázly ve zhoršujících se zimních podmínkách. To zahrnuje nejen lidi, kteří se nacházejí v okolí vyhořelého tábora Lipa, ale také odhadem dva tisíce dalších, kteří jsou nuceni přežívat v opuštěných budovách a provizorních táborech,“ hlásí organizace.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:35 pondělí 24. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 151
  • 60
  • 31
  • 22
  • 17
  • 13