Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z Afriky až do Lukavce. Za znásilněním nezletilé Češky je nefunkční migrační politika

    Muž, který měl znásilnit šestnáctiletou dívku nedaleko Lukavce na Litoměřicku, jde do vazby. | foto: MAFRA

    Problém, který až dosud trápil především naše německé sousedy, dorazil do Česka. Migrant Abdallah Ibrahim Diallo překročil hranice a první věcí, kterou udělal, bylo znásilnění teprve šestnáctileté dívky. Přitom už před dvěma lety mu byl v Německu zamítnut azyl, jak je tedy možné, že se stále nachází v Evropě a zvesela tu páchá trestnou činnost? Na vině je nejspíš nefungující migrační politika. V Německu mu bylo uděleno vízum pro strpění, úřady nad ním měly jen minimální kontrolu a přechod hranic pro něj nebyl žádným problémem.

    Problematickou migrační politiku v Evropě už dostala pocítit i Česká republika. V polích u Lukavce znásilnil migrant pravděpodobně z Afriky teprve šestnáctiletou dívku. Stalo se tak jen krátce poté, co byl propuštěn z vězení v Drážďanech.

    Násilníkem je Abdallah Ibrahim Diallo, podle prozatímních informací pocházející z Libye či Mali. V Evropě se nacházel minimálně od roku 2017, kdy v Německu neúspěšně zažádal o azyl. Místo vyhoštění se ale dál mohl téměř nehlídaně pohybovat po zemi. A to i přes to, že neměl žádné doklady a dodnes není jasné, kolik mu je přesně let.

    Dostal totiž tzv. vízum pro strpění. Není jasné, z jakého důvodu, lze se ale domnívat, že zkrátka proti neudělení azylu podal odvolání. Právě v takovém případě bývá vízum pro strpění udíleno.

    V České republice se vízum strpění uděluje maximálně na dobu jednoho roku, Diallo na německém území byl od neznámého data roku 2017 až do poloviny roku letošního. Po tu dobu měl jedinou povinnost: jednou za čas se ohlásit německým úřadům. Zda to dodržoval, to teď česká strana zjišťuje.

    Muž, který měl znásilnit šestnáctiletou dívku nedaleko Lukavce na Litoměřicku, jí měl ukrást také mobil.

    Přibližně dva roky se tedy migrant z Afriky, bez dokladů a se zamítnutou žádostí o azyl, mohl volně pohybovat po Německu. Za tu dobu se stihl zapsat i u policie, naposledy si odpykával 46denní trest za jízdu načerno a vyhrožování sociální pracovnici. Do Česka se vydal podle všeho hned poté, co opustil brány vězení. Nepochybně proto, že mu v Německu už hrozila deportace.

    Jak příjezd na pole v Lukavci probíhal, to teď bude teprve předmětem šetření. Expres.cz každopádně mluvil s bezpečnostním expertem Andorem Šándorem a podle něj není pro migranta bez dokladů žádným problémem hranice překročit.

    „Dostat se sem mohou velmi snadno, protože jsme v schengenském prostoru a ta hranice není nikým a ničím kontrolována. To je největší problém migrace. Mohou sem takto jednoduše přicestovat a může se pak stát to, co se stalo,“ řekl nám Šándor.

    Nyní je Diallo v rukou policie, byla na něj uvalena vazba a za znásilnění i zločin majetkové povahy mu hrozí odnětí svobody od dvou do deseti let.

    Věk? Třicet, ale možná méně...

    Případ je jednoznačně ukázkou toho, jak děravý systém přijímání migrantů do Evropy je. Diallo se tu před činem pohyboval nejméně dva roky, jenže jeho identita je pro úřady jednou velkou neznámou. Jistý není jeho původ ani věk.

    Muž, který měl znásilnit šestnáctiletou dívku nedaleko Lukavce na Litoměřicku, je ve vazbě.

    V evropských zemích se alespoň testování věku migrantů hýbe lepším směrem. Doteď velká část žadatelů o azyl lhala, dospělí uprchlíci ze sebe často dělali děti. Když se objevily snahy testovat jejich věk pomocí rentgenu kostí či kloubů nebo prohlídkou zubů, mnozí to označovali za ponižování.

    Letos v březnu však třeba francouzská Ústavní rada rozhodla, že pořizování rentgenů není protiústavní. A taky by se mohlo zabraňovat i takovým případům, jako je zadržený Abdallah Ibrahim Diallo, jehož věk se odhaduje cca na třicet let, ale ve skutečnosti vypadá tak o deset let mladší.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:27 sobota 19. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      38
    • Trapas
      28
    • Cože
      21
    • Super
      20
    • Sladký
      17
    • Haha
      15