„Vezmi si je do Vatikánu, Franto!“ Kvůli migrantům z Eritreje se demonstruje v Itálii

Na lodi Diciotti strávili několik dní, přijetí od Itálie si dokonce snažili vynutit hladovkou. I když se tak nakonec stalo, stovka migrantů z Eritreje to na pevnině Apeninského poloostrova nemá vůbec jednoduché. V městečku nedaleko Říma, kam byli dočasně umístěni, se totiž začali srocovat příznivci krajní pravice a svůj odpor k přítomnosti uprchlíků dávají hlasitě najevo. Na zdi náboženského centra se dokonce objevil vzkaz pro papeže „Frantu“, aby si je vzal k sobě do Vatikánu!

Stovka uprchlíků z Eritreje nezažívá zrovna růžovou cestu za lepším životem v Evropě. Společně s dalšími desítkami Afričanů je loď Diciotti vyzvedla z překupnického plavidla, jenže na moři museli strávit několik dalších dní, protože je Itálie odmítala na svůj břeh přijmout.

Nakonec se dočkali, to když se na Diciotti začala šířit tuberkulóza a někteří migranti vyhlásili protestní hladovku. Nyní už je autobus dovezl do náboženského centra Mondo migliore (Lepší svět) v městečku Rocca di Papa nedaleko Říma. Oáza klidu po strastiplné plavbě po moři je tu však nečekala.

V okolí města totiž brzy začali protestovat místní občané, k nimž se okamžitě a pohotově přidala i krajní pravice. Nepomohlo ani ujištění starosty, že pobyt migrantů je jen dočasný a brzy budou přemístěni do dalších částí Itálie. 

Migranti z Eritreje se zdraví se svými podporovateli.

Aby toho nebylo málo, zkřížit cestu demonstrantům dorazila i krajní levice, a tak se z poklidného středověkého městečka málem stala válečná zóna.

Obě znesvářené skupiny od sebe držela policie.

Lídr krajně pravicového hnutí CasaPound

Migranti z Eritreje mají být rozmístěni do různých náboženských center po celé zemi, k čemuž svolila Italská biskupská konference, ani to se ale spoustě Italů dvakrát nezamlouvá. 

Na stěně centra v Rocca di Papa se tak objevil i vzkaz adresovaný papeži Františkovi, aby se o uprchlíky staral sám. „Franto, vezmi si je k sobě do Vatikánu,“ stojí v něm.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:41 sobota 29. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 110
  • 12
  • 10
  • 8
  • 6
  • 6