Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vražedkyni z Tesca čeká „rozsudek smrti“. Vrah dcery Neffa vyleze ven dřív za dobré chování

    Michele Sudků dostala za vraždu 30 let. Robert Novák za stejný čin dostal let 13. | foto: koláž Expres.cz

    Michelle Sudků (33), celému Česku známá jako „vražedkyně z Tesca“ loni v pražském OC Smíchov zabila náhodně vybranou nakupující oběť, paní Hanu, soud ji za její zločin poslal ve středu 7. března na 30 let do vězení. Pro ženu, která trpí mnoha poruchami a prošla hormonální léčbou, je to doslova rozsudek smrti. Až přílišně tvrdý trest dává v souvislosti s letošním rokem vzpomenout na jiný případ vraždy, který má sice mnoho odlišností, ale spojuje ho právě až nepochopitelný rozsudek. Pro jednoho extrémně hodně, pro druhého extrémně málo?

    Zpravodajství v poslední době okupuje případ třiatřicetileté Michelle Sudků, která loňského roku v pražském OC Smíchov v prodejně Tesco ubodala náhodně vybranou oběť, nakupující ženu, jež zrovna měla v tu chvíli smůlu nacházet se na špatném místě va špatnou dobu. Paní Hana, matka od rodiny, se stala nevinnou obětí ženy, která ale sama mohla být obětí své léčby.

    Všichni už víme, že Sudků prošla hormonální léčbou, jelikož se cítí být více mužem než ženou, stejně jako víme, že v sobě chová sociopatologické a kanibalistické sklony.

    „Když jsem byla na hormonální léčbě, měla jsem myšlenky, že bych jedné zdravotní sestře v Motole vyřízla játra a osmažila si je na kmíně a snědla je. Řešila jsem to lékaři, ten se nad tím jen podivil,“ přiznala u soudu Sudků, kde nakonec byla odsouzena k 30 letům vězení.

    Máme ji snad litovat? Nikoliv. Nicméně tento výjimečný trest je letos v kontrastu s jinou událostí, která stejně jako případ vražedkyně z Tesca hýbala Českem.

    Michelle Sudků alias vražedkyně z Tesca dostala 30 let, ale sama může být obětí hormonální léčby. Robert Novák dostal za chladnokrevnou vraždu manželky 13 let a po devíti letech bude letos za dobré chování propuštěn.

    Michelle Sudků kontra Robert Neff Novák

    Píše se rok 2017, což je čas možného propuštění Roberta Nováka, vraha své manželky Ireny Neffové. Mladá spisovatelka byla uškrcena kabelem od videa manželem, jenž po vraždě ženy po tři týdny předstíral, že svou mrtvou ženu pohřešuje. Proč to tehdy Česko zajímalo?

    Irena byla dcerou spisovatele Ondřeje Neffa, nevlastní dcerou herečky Ljuby Krbové a sestrou fotografa Davida Neffa. Mladá žena musela podle Roberta zemřít proto, že již nezvládal její údajné psychické útoky na svou osobu, ten se tedy rozhodl „manželský problém“ vyřešit po svém.

    Nejužší rodina zavražděné Ireny Neffové - nevlastní matka Ljuba Krbová, otec Ondřej Neff a bratr David Neff. Chybí ještě Nguyen Phuong Thao, fotografka a partnerka Davida Neffa, která spolu s Davidem dostala do péče Dominiku Neffovou, dceru Ireny a Roberta Nováka. Dominice bude letos jedenáct let.

    Tehdejší soudní znalci vyřešili Novákův problém brilantně. Novák jednal v afektu, navzdory tomu, že po vraždě ženy její hlavu přikryl igelitem, aby „se na ni nemusel dívat“, její věci naházel do Vltavy a pak předstíral, že po milované manželce pátrá. Slavnou rodinu Neffů pak tři týdny balamutil falešnými zprávami o tom, jak probíhá pátrání.

    Jedním z vypovídajících momentů případu je, kdy spisovatel Ondřej Neff, otec zavražděné dcery, u soudu drží jako důkaz falešný plakát s pátráním po své dceři, který vyrobil právě Robert Novák.

    Irenin bratr David Neff (vlevo) a Irenin otec Ondřej Neff u soudu vypovídají o tom, jak jejich švagr a zeť Robert Novák po tři týdny předstíral, že pohřešuje svou manželku Irenu.

    Pro jednoho málo a pro druhého moc?

    Jistě není záhodno zpochybňovat rozhodnutí soudu ohledně výše trestů, ale je namístě se ptát, proč dvě vraždy mohou mít tak odlišné kvalifikace? U Michelle Sudků se mělo jednat o chladnokrevnou vraždu, u Roberta Nováka pak o vraždu v afektu. Jedna dostala třicet let, druhý pak vyleze z basy po teprve devítiletém odpykání původně třináctiletého trestu letos za dobré chování.

    Robert Neff Novák a jeho žena Irena Neffová, kterou uškrtil elektrickým kabelem.

    Robert Novák pláče u soudu. Po tři týdny lhal Neffově rodině, že se Irena Neffová pohřešuje, podle soudních znalců ji zavraždil sice v afektu, ale pak si počínal velmi chladnokrevně. Tři týdny ji jakože "hledal".

    Sama Sudků u soudu přiznala, že vraždila náhodně, zatímco Robert Neff Novák u soud v roce 2008 lkal, že nemohl jinak. Pro Sudků se jedná doslova o rozsudek smrti, zatímco Robert Novák bude již za pár měsíců mezi námi, nadto ještě schopen vidět svou dceru, která podle psychologů nejspíš byla přítomna vraždy své matky.

    Jak se v tomto případě počítá cena lidského života? Nejspíš záleží na tom, s jakou emocí k němu přistupujete.

    Vražda Ireny Neffové

    Robert Novák zabil svou ženu Irenu Neffovou v roce 2008, uškrtil ji kabelem od videa. Podle soudních znalců nebyla „smrt trýznivá ani zavrženíhodná“, přestože po vraždě manželky její tělo zakopal a pak tři týdny předstíral, že ji pohřešuje. Robert Novák, neznámý copywritwer z vydavatelství Hachette Filipacchi (nyní Burda), přijal jméno slavné rodiny Neffů a dle svědků parazitoval na jejich slávě. Robert a Irena měli dvouletou dceru Dominiku, která podle psychologů byla s největší pravděpodobností svědkyní matčiny vraždy. Novák Irenino tělo ihned po vraždě zakopal a pak po tři týdny předstíral, že se jeho žena pohřešuje, falešnými zprávami o Irenině zmizení „krmil“ i otce rodiny, spisovatele Ondřeje Neffa. U soudu pak Robert Novák dostal 13 let odnětí svobody, letos by měl být propuštěn za dobré chování. Přestože si po vraždě počínal chladnokrevně, soud uznal, že jednal v afektu. Rodina Neffova nad Novákem následně vyhrála občanskoprávní soud, že nesmí používat jméno Neff. Letos by měl být Robert Novák propuštěn na svobodu po devíti letech z třináctiletého trestu za dobré chování.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 1:14 čtvrtek 6. července 2017. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      20
    • Trapas
      19
    • Tvl
      13
    • Sladký
      12
    • Super
      8
    • Haha
      7