Bývalý parťák o Vieweghovi: Je jako stařík, jeho knihy jsou vulgární a nemají úroveň

Téměř dvacet let tvořili mimořádně úspěšný tandem. Michal Viewegh sázel jeden bestseller za druhým, jeho kamarád a zároveň obchodní partner Martin Reiner je pak ve svém nakladatelství Druhé město vydával jako na běžícím páse. Jenže nastal rozkol, Viewegh přešel ke konkurenci a oba si teď účty vyřizují v médiích. Reiner v rozhovoru pro DVTV promluvil o tom, že od vážného úrazu v roce 2012 slavný spisovatel uvažuje jako stařík, není schopen vnímat souvislosti a jeho literární tvorba značně klesla.

Bývali sice nerozlučnými přáteli a úspěšnými parťáky v milionovém byznysu, jenže populární spisovatel Michal Viewegh po osobních neshodách přesedlal ke konkurenci. Martina Reinera i celé jeho nakladatelství Druhé město opustil po dlouhých dvaceti letech.

V médiích pak začala bitva. Michal Viewegh Reinera vůbec nešetřil, on ale dlouhou dobu na výpady nereagoval. Teď však, nejdříve v magazínu Reportér a nyní i v rozhovoru pro DVTV, přece jen věci uvedl na pravou míru, tedy alespoň ze svého pohledu. Viewegh se podle Reinera od vážného zdravotního problému v roce 2012, kdy mu praskla aorta, změnil k nepoznání. Znát to prý bylo i na jeho tvorbě.

„Zdravotní problém Michala potkal začátkem prosince 2012, je to tedy téměř šest let. Michal z mého nakladatelství odešel loni na podzim, takže po pěti letech. Za tu dobu u nás vydal čtyři nebo pět knih, většina z nich ale ve chvíli, kdy mi je dodal v podobě rukopisu, nebyla způsobilá k vydání. Na všech těch knížkách, s výjimkou jedné, jsem odvedl řekl bych vysoce nadstandardní práci, o které bych si snad ani netroufl říct, že byla pouze redakční,“ vysvětlil Reiner, že do Vieweghových děl musel značně zasahovat a upravovat je.

„Hodně jsem těm knížkám pomohl, aby se podobaly něčemu, co Michal dělal před tím zdravotním problémem,“ dodal.

Michal Viewegh při prezentaci knihy Muž a žena

Problém měl například s tím, že byly Vieweghovy knihy vulgární. A to přestože ho Reiner jakožto nakladatel na tuto skutečnost několikrát upozornil. Také celková úroveň jeho tvorby prý šla výrazně dolů.

„Můj redaktor ve Druhém městě mě prosil už u tří posledních knih, které u nás vyšly, abychom to nedělali (knihy s vulgárním obsahem, pozn. red.), protože jsme nakladatelství, které má pověst, že vydává vysokou literaturu. Já jsem pokaždé říkal: Tohle prostě vydáme, protože to Michal potřebuje. Ale pokud jde o ten literární level, tak ten spadl velmi nízko a jeho poslední knížka je na úrovni hvězdné pěchoty,“ popisuje Reiner.

„Já se snažil Michalovi pomoct, aby ty knížky ještě byly čitelné a aby si je někdo kupoval. (...) On se na rozdíl ode mě živí výhradně prodejem svých knih a já jsem chtěl, aby to mohl dělat i nadále. Udělal jsem pro to maximum,“ vysvětluje, že se pro svého kamaráda snažil udělat co nejvíce.

Populární spisovatel Michal Viewegh

Konec mnohaletého a kdysi neotřesitelného přátelství prý přišel právě ze strany populárního spisovatele. A vinu na tom podle Reinera opět nese Vieweghův špatný stav, kvůli němuž prý začal uvažovat jako stařík a měl problém s vnímáním.

„To přátelství ukončil Michal na základě pocitů, které se nezakládají na pravdě. Michal si vůbec neuvědomoval, že ta jeho nemoc není zhoršení krátkodobé paměti nebo deprese, ale že to s sebou nese velmi závažnou ztrátu kognitivních dispozic. Abych to převedl do srozumitelné mluvy, tak on následkem toho zdravotního problému v podstatě ze dne na den zestárl o dvacet let a uvažuje jako stařík, kterému táhne na osmdesát,“ říká Reiner.

„Pokud jde o věci, v nichž je zaběhnutý, tak tam nemá žádné problémy. Jakmile se však dostane do situace, kde musí čelit názorové kontroverzi a kde je podstatný kontext věcí, tak on je absolutně dezorientovaný. Není schopen dospět k nějakému kvalifikovanému soudu nebo úvaze. Pro mě to bylo nejvíc traumatické loňské léto, kdy se řešilo, jestli od nás odejde, nebo jak to bude. Já jsem k němu promlouval tím nejlidštějším a nejsrozumitelnějším hlasem, psal jsem mu třístránkové e-maily, kde jsem mu všechno sázel jako babičce, ale nevedlo to nikam,“ dodává.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:20 středa 30. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 18
  • 12
  • 11
  • 8
  • 7