„Spláchl jsem ho do kanálu,“ chlubil se muž obviněný z rozpuštění oběti v žíravině

  • V roce 2008 Novák s komplici oběť unesl, což soudu přiznal.
  • Družka pohřešovaného vše nahlásila až po půl roce.
  • Policie na základě DNA testů případ znovu otevřela.
  • Policejní agent kontaktoval Nováka a ten mu řekl, že pohřešovaného spláchl do kanálu.
  • Soud obviněného propustil pro nedostatek důkazu, mimo jiné pro chybějící tělo oběti.
Michal Novák se měl před dvanácti lety dopustit vraždy a následně svou oběť rozpustit v louhu. Olomoucký krajský soud však v úterý několikrát trestaného recidivistu osvobodil s odůvodněním, že neexistují přímé důkazy a zároveň nikdy nebylo nalezeno tělo. Paradoxní je, že v minulosti se Novák pochlubil policejnímu agentovi, že pohřešovaného muže spláchl do kanálu.

Podle obžaloby Michal Novák zabil v Přerově v baru muže, jehož tělo následně nechal rozpustit v louhu. Oběť je nezvěstná od roku 2008 a Novák byl společně s dalšími muži už odsouzen za to, že ho unesli a v baru jej připoutali k topení. Dále už o jeho osudu prý nevěděli nic. 

Jedním z nepřímých důkazů měla být podle státní zástupkyně skutečnost, že právě v roce 2008 musel být Novák ošetřován v nemocnici s poleptanou nohou, což bylo spojováno právě s rozhodnutím nechat tělo rozpustit v žíravině.

Obviněný muž se hájil tím, že ke zranění došlo při čištění zaneseného odpadu na toaletě v baru. Časově by navíc posloupnost událostí nesouhlasila, protože oběť se měla ztratit v srpnu, kdežto Novák byl v nemocnici přijat na začátku července.

Soudce nakonec rozhodl, že důkazy nejsou dostatečné a skutek, za který byl obviněný stíhán, se podle rozhodnutí soudu nestal.

Přímo v soudní síni musela Nováka hlídat ozbrojená eskorta, jelikož se přelíčení účastnili také členové přerovského motorkářského klubu Vikings.

Rozhodování soudce Sušila bylo složité nejen kvůli nedostatku důkazů, ale také vzhledem k tomu, že kriminální minulost svědků byla více než bohatá.

Samotný Novák byl trestán devětkrát, jeho tehdejší komplic a jeden z klíčových svědků dokonce dvanáctkrát. Ten je nyní stíhán za zpronevěru a u soudu stojí také kvůli drogám. Drtivá většina předvolaných svědků má v trestním rejstříku hned několik zápisů.

Michal Novák z Přerova byl obviněn z toho, že svého soka nechal rozpustit v...

„Důkazy vedou jen k důvodnému podezření, ale zároveň nevylučují, že by čin mohl spáchat i někdo jiný,“ uvedl soudce Sušil, který potvrdil, že není úplně jasné, zda skutečně došlo k vraždě. Pohřešovaný muž byl totiž závislý na drogách a měl v trestním rejstříku osm záznamů.

Podle obžaloby Novák v červenci roku 2008 společně s dalšími odvlekl údajnou oběť z jejího olomouckého bytu, převezli ji do Přerova do baru, kde byl Novák provozní, a připoutali k topení.

Unesený měl od té doby zmizet, podezřelé je také to, že jeho družka vše nahlásila až v roce 2009.

Případ kriminalisté po letech znovu otevřeli poté, co získali nové důkazy. Vyšetřovatelé dokázali určit majitele DNA ve voze, jímž měl být poškozený převážen.

Policisté tehdy využili také služeb policejního agenta, který se s Novákem seznámil a namluvil mu, že hledá právě onoho zmizelého muže, protože je na jeho jméno v bance uloženo třináct milionů korun. 

Agent Novákovi řekl, že chce muže buďto najít, nebo získat ověřenou informaci, že se již neobjeví. Obviněnému za to slíbil 1,3 milionu korun.

Michal Novák z Přerova byl obviněn z toho, že svého soka nechal rozpustit v...

„Už nebude. Když to řeknu blbě, tak jsem ho spláchl do kanálu,“ řekl Novák policejnímu agentovi, který to takto následně zanesl do spisu.

„Měl jsem přítelkyni, chtěl začít rodinný život a v jedné firmě mi nabízeli podíl, když dodám peníze. Současně jsem měl ale také dluhy. Ten člověk chtěl zprvu jen občanský průkaz dotyčného. Pořád otravoval a cpal mi peníze, nakonec jsem teda vzal zálohu a chtěl se z toho nějak vymluvit, nebo sehnat tu občanku. Nic jsem neudělal, jen jsem chtěl peníze na nový život,“ řekl na svou obhajobu Novák, který si stojí za tím, že si vše vymyslel jen proto, aby se dostal k nabízeným penězům.

Novák byl na základě rozhodnutí soudu s okamžitou platností propuštěn z vazby.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:38 čtvrtek 15. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 27
  • 26
  • 24
  • 24
  • 24