Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tohle je muž, který nahradí Savarovou: Novinář kdysi unesený v Iráku

    • Hlavní zpravodajský pořad Události opouští Aneta Savarová
    • Odešla na vlastní žádost údajně kvůli zdravotním důvodům
    • Na její místo nastoupí zahraniční zpravodaj Michal Kubal
    • Kubal má za sebou pestrou novinářskou minulost
    • Působil i na Blízkém východě, kde byl v roce 2004 unesen

    Michal Kubal nahradil v moderování Událostí Anetu Savarovou. Ta zmizela z obrazovky za podivných okolností. | foto: reprofoto Česká televize

    Když Aneta Savarová, černovlasá a pohledná moderátorka, tajemně zmizela z nejprestižnějšího moderátorského místa, tedy Událostí na České televizi, chvíli to vypadalo, že najít vhodného člověka místo ní nebude tak snadné. Nakonec padla volba na žurnalistu Michala Kubala. Kdo to vlastně je? A proč je tohle rozhodnutí pro Události zásadní?

    Moderovat hlavní zpravodajský pořad na státní televizi je snem všech reportérů a z takového místa se jen tak dobrovolně neodchází.

    Obvykle k tomu musíte mít dost zásadní důvody, jako třeba tehdejší moderátorka Jolana Voldánová, která před dvěma lety skončila na vlastní žádost proto, že po těch deseti na obrazovce jí pracovní vytíženost zasahovala do soukromí.

    Voldánovou nyní velmi nečekaně a po téměř třech letech moderování Událostí napodobila Aneta Savarová. Ta totiž z pořadu zmizela ze dne na den, bez bližšího vysvětlení, jen to okomentovala mlhavými větami, že „dočasně odchází ze zdravotních důvodů“.

    V této branži ale není nic dočasně. Tady platí, že buď jste, nebo nejste - a Savarová být přestala.

    Místo ní tak dostává z pokynu ředitele Zpravodajství České televize Zdenka Šámala práci snů zpravodaj jménem Michal Kubal.

    Není to jen změna čistě genderová, ale je tímto také jasné, kam Události budou směrovat a co je nyní hlavním hybatelem zájmu veřejnosti, která „zprávy na Jedničce“ sleduje.

    Ten unesený novinář z Iráku

    Nezabývejme se nyní životopisem žurnalisty, jenž se od natáčení reportáží dostal až k šéfování zahraniční redakce ČT a nyní dosahuje vrcholu své televizní kariéry. To všechno si můžete najít na Wikipedii.

    Jeho nasazení coby moderátora Událostí my chápeme jako zlomový okamžik celkové podoby nejen zpráv, ale i společenské nálady.

    Kubal je totiž reportérem z terénu, udělal si jméno jako válečný a zahraniční zpravodajec ze zemí nikoho „tam venku“, kam byste na dovolenou zcela jistě jet nechtěli.

    Přišel doslova z polí a není tedy moderátorsky pěstovaná květina ze skleníku Kavčích hor, která si musí projít povinné kolečko Dobré ráno, okrajové relace, polední a odpolední zprávy na ČT24 a pak se teprve uvidí, kde pro něj na prahu čtyřicítky zbude místo.

    Michal Kubal se stane moderátorem Událosí místo Anety Savarové, která zmizela bez vysvětlení. Pro Kubala je to vrchol televizní kariéry.

    Události se totiž začínají zaměřovat hlavně na zahraniční zprávy, jelikož ať si to chcete nebo nechcete připouštět, venkovní situace nás začíná ovlivňovat více, než ta domácí. A kdo by je proto mohl divákům přednést lépe, než mnohaletý zpravodaj z Blízkého východu a posléze Washingtonu.

    Práce moderátorů totiž není odříkávání slov, která jim mohou být ukradená, i oni se na finální podobě podílejí a sázka na Kubala je sázkou na to, že divák lépe vstřebá přinášenou informaci od někoho, kdo přesně ví, o čem čte ze čtecího zařízení.

    Michal Kubal (39) se do podvědomí lidí vryl jako „ten unesený z Iráku“, kdy v roce 2004 strávil spolu s Vítem Pohankou, zpravodajem Českého rozhlasu, a kameramanem Petrem Klímou čtyři dny v zajetí iráckých povstalců. To jeho jméno nakoplo celkem špatným směrem, začalo se o něm totiž mluvit jen z tohoto důvodu a hrozilo, že mu na čele zůstane vypálený cejch, přičemž jeho novinářské schopnosti, za něž mimo jiné dostal i ceny, najednou přestanou mít váhu.

    Vít Pohanka, Petr Klíma a Michal Kubal, přílet tří unesených českých novinářů z Iráku (2004).

    Obávat se toho není třeba. Kubal je na vrcholu, i když se neplazí v bahně terénu a nelítají kolem něj spršky hlíny od střel. Od ledna nového roku se totiž stane moderátorem nejprestižnější relace a navíc si na to diváky naladí tím nejlepším možným způsobem.

    Česká televize odvysílala jeho exkluzivní rozhovor s Bašárem Asadem, s mužem, o němž stále někteří neví, zda je to přítel nebo nepřítel a co si o něm myslet.

    Lépe se do nové role uvést nemohl.

    Michal Kubal přinese pro Českou televizi exkluzivní rozhvor se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:17 středa 30. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      95
    • Cože
      22
    • Trapas
      20
    • Haha
      18
    • Sladký
      17
    • Tvl
      13
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...