Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hulvát Kvapil z Žít Brno a troll z HateFree Culture. Kdo jsou lidé kolem Horáčkovy kampaně?

    Michal Horáček a jeho crew. | foto: Tilen Vajt/Jiří Pitrof/koláž Expres

    Když textař a producent Michal Horáček oznamoval svůj záměr kandidovat na prezidenta, říkal, že by se chtěl stát kandidátem všech Čechů a vést svou kampaň ve slušném duchu. To je poněkud v rozporu s tím, komu vedení své kampaně svěřil. O profily na sociálních sítích se mu stará známý internetový troll Jaroslav Cerman angažovaný v minulosti i v kontroverzním projektu HateFree Culture, a dalším z Horáčkových poradců je zastupitel Žít Brno Robin Kvapil, který se na Facebooku často baví tím, že ostatní lidi vulgárně uráží.

    Textař a producent Michal Horáček by se rád stal ve volbách v roce 2018 prezidentem Česka. Svou kampaň oficiálně odstartoval projevem, ve kterém vyslovil přání stát se kandidátem všech Čechů, jehož kampaň nebude na nikoho útočit.

    Jenže realita možná bude poněkud jiná a na vině není ani tak sám Horáček, jako lidé, které si najal na pomoc s řízením kampaně.

    Správou Horáčkových profilů na sociálních sítích a správou stránky jeho prezidentské kampaně byl podle serveru Aktuálně.cz pověřen asi nejznámější český internetový troll Jaroslav Cerman. Dalším z Horáčkových poradců pak je filmař Robin Kvapil, který ale v komunikaci často nemá k vulgarismům a urážkám daleko.

    Horáček asi těžko mohl hledat na pomoc se sociálními sítěmi vhodnější osobu než Cermana, ten patří mezi nejznámější postavy českého Facebooku. Proslul například trollingem bývalého soudce Jiřího Vyvadila během jeho plánované blokády konvoje NATO. Mimo trolling a zesměšňování na internetu se pětadvacetiletý student sociologie v minulosti angažoval i v kontroverzním projektu HateFree Culture.

    Cerman se alespoň během komunikace na internetu neuchyluje k vulgarismům a vystačí si s ironickými a jízlivými poznámkami, které baví, ale i nutí k zamyšlení.

    Zastupitel za Žít Brno, co miluje urážky a rasismus

    To pro „režiséra a dokumentaristu“ Kvapila jsou ale sprosté urážky denním chlebem. Kromě názorových oponentů neváhá zastupitel za hnutí Žít Brno urážet i potenciální Horáčkovy voliče a osoby, které mají možnost tisíce voličů oslovit.

    Za objektivní kritiku Horáčkovy kandidatury se Kvapil navezl například do další výrazné internetové osobnosti - Michaela Skřivana, kterého nazval tlusťochem, a to mimo relevanci diskuze o Horáčkových šancích na prezidentství, a ve stejném diskuzním vláknu nazval svého oponenta - teplického radního Dominika Feriho - černouškem, jemuž doporučil, aby „se zklidnil, nebo mu Horáček nepokřtí jeho připravovanou knihu“.

    Horáčkův poradce Kvapil se nezdráhá napadat ani osobnosti, které by mohly na internetu oslovit tisíce Horáčkových voličů.

    Nejenže Kvapilova komunikace jde jasně proti Horáčkem proklamované slušnosti a toleranci odlišných názorů, ale i Horáčkovy facebookové profily spravované Cermanem mají daleko od profilu slibovaného prezidenta všech. Kandidát, který se prezentoval jako nehájící zájmy žádné skupiny a nekandidující proti nikomu, je zde například zachycen v davu studentů na protizemanovském protestu v Praze, přičemž fotografie nese popisek „Mezi svými“.

    Horáček by nejspíše doopravdy chtěl být slušným kandidátem, který není jen volbou pro Pražskou kavárnu, ale prorazit s touto filosofií mezi svými poradci možná bude těžší, než by se mohlo zdát.

    Aktualizace: Robin Kvapil si (možná dočasně) zrušil svůj facebookový profil, nebo mu byl zablokován.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:04 středa 22. března 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      58
    • Haha
      50
    • Tvl
      19
    • Super
      16
    • Sladký
      15
    • Cože
      12