Podivná kariéra exhejtmana Haška: Koncipuje u Zemanova spojence. Za 20 tisíc?

Všichni si po prohře ve volbách kladli otázku co bude s bývalým hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem. Ten postupně přišel o všechny své politické funkce a i o mnoho s nimi svázaných funkcí v dozorčích radách. Nyní se Hašek rozhodl věnovat právu, které vystudoval. Stejně jako bývalý premiér Stanislav Gross po svém odchodu z politiky i Hašek se nechal zapsat jako advokátní koncipient. Bude ale skutečně pracovat?

Kdysi byl mužem snad s nejvíce funkcemi v Česku. Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek stíhal kromě vedení kraje vykonávat mandát poslance nebo předsedy Asociace krajů, byl místopředsedou ČSSD a seděl v několika dozorčích radách. Nyní ale o většinu funkcí přišel a okolnosti ho donutily přejít na nějakou dobu z politiky do soukromého sektoru.

Poté co Hašek prohrál v krajských volbách, musel řešit, kam se, minimálně do sněmovních voleb v říjnu příštího roku, uchýlí. Svým rozhodnutím se nejspíše inspiroval od bývalého premiéra Stanislava Grosse a stejně jako on poté, co skončil v politice, zamířil do advokacie.

Hašek se nechal zapsat u České advokátní komory jako advokátní koncipient v kanceláři u vlivného spojence Miloše Zemana a předsedy České unie sportu Miroslava Jansty. O tom, co ale reálně bude náplní práce Michala Haška, panují pochybnosti.

Hašek svůj právní titul JUDr. získal na pochybné soukromé škole ve slovenském Sládkovičově napojené na slovenskou sociální demokracii. Jeho znalosti právní oblasti jsou proto často zpochybňovány.

Podezření budí i fakt, že podle předpisů advokátní komory musí koncipient pracovat 40 hodin týdně a nadto Jansta má kancelář pouze v Praze a v Brně nemá pobočku. Pro Haška smutným faktem je i to, že průměrná měsíční mzda koncipienta je zhruba 20-25 tisíc hrubého měsíčně.

Pro známého sběratele funkcí, který si díky nim přišel na miliony, to zajisté není nikterak atraktivní.

Mezi advokátními koncipienty se dokonce již na Haškovu adresu začal šířit vtip, že jako správný sociální demokrat bude exhejtman pracovat „pro bono“ (bez nároku na odměnu). Jen to v jeho případě znamená, že nebude pracovat vůbec a zaplaceno za to bude dostávat jako Bono Vox z U2.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:13 sobota 25. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 25
  • 16
  • 16
  • 12
  • 10