Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pirátka a manažer JCD: Stýkat se měli dávno po jeho stíhání, Pospíšil jí nevěří

    Pirátka Michaela Krausová vystupuje z auta manažera JCDecaux Tomáše Tenzera. | foto: Parlamentní listy

    Hodně pikantní kauza se valí na Piráty šéfující pražskému magistrátu. Server Parlamentní listy zveřejnil fotografie, na nichž se předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová schází s trestně stíhaným manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, a to v dost kamarádském stylu. O schůzce nebyl veden žádný zápis, přitom Piráti se prezentují především jako strana transparentní a otevřená. Místo detailního vysvětlení celé situace navíc záhadně kličkují a opakují jen univerzální a nicneříkající frázi.

    Blíží se vypsání výběrového řízení na lukrativní místo provozovatele městského mobiliáře a jedna z nejvýše postavených členek pražského magistrátu se důvěrně schází se zástupcem společnosti, která o provozování mobiliáře stojí.

    Tak nějak by se v kostce dala popsat kauza, kdy Parlamentní listy zveřejnily fotografie, na nichž předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů a partnerka druhého nejvýše postaveného muže strany vystupuje z auta technického ředitele společnosti JCDecaux Tomáše Tenzera a s blaženým úsměvem na rtech mu mává na rozloučenou.

    Pro úplnost dodejme, že Tenzer je trestně stíhán za korupci. Michaela Krausová tvrdí, že schůzka proběhla v době, kdy ona o jeho trestním stíhání nevěděla, pak s ním prý přerušila veškerý kontakt. Tomáš Tenzer je ovšem trestně stíhán od června 2018, média to zaznamenala v březnu 2019 a zdokumentovaná schůzka měla podle našich informací proběhnout v dubnu 2019. Navíc zřejmě nebyla jediná.

    Piráti si image staví především na tom, že jsou stranou transparentní. Členové musí podle interních pravidel například sepsat po jakékoliv schůzce záznam o tom s kým, kde a o čem jednali. V tomto případě se tak ale nestalo. A vztahy mezi Piráty a společností JCDecaux, která na aktivitách v Praze vydělává přinejmenším desítky milionů, tak působí velmi netransparentně.

    Pirátka Michaela Krausová vystupuje z auta manažera JCDecaux Tomáše Tenzera.

    Všímat si toho začínají i lidé v diskuzích. Nelíbí se jim ani postoj, jaký Piráti k celé věci zaujali. Evidentně se nemají k tomu, aby vysvětlili, proč se vysoce postavená politička z pražské radnice schází s vysoce postaveným mužem společnosti, která v Praze usiluje o lukrativní zakázku.

    Pirátka Michaela Krausová vystupuje z auta manažera JCDecaux Tomáše Tenzera.

    My jsme s žádostí o vyjádření kontaktovali šéfa strany Ivana Bartoše, odpovědí nám byl stejný odstavec, který figuroval ve vyjádření Krausové pro Parlamentní listy.

    „Je evidentní, že probíhající boj společností jako JCD či Bigboard o zakázku na městský mobiliář způsobuje, že se vrhá špína na ostatní ve snaze získat tuto lukrativní zakázku. Ujišťujeme Pražany, že zakázka bude vysoutěžena transparentně a nenecháme se podobnými snahami o diskreditaci zastrašit,“ napsal Bartoš.

    Jen dodejme, že fotografie ve skutečnosti tak úplně konkurenčním bojem nejsou. Pocházet mají přímo od policie, která Tenzera sledovala.

    Pirátka Michaela Krausová vystupuje z auta manažera JCDecaux Tomáše Tenzera.

    Odpověď pirátského šéfa, který nám nejprve telefon vytípl a na vznesené dotazy přes SMS poté zaslal pouze obecnou reakci, nám ale nestačila. Zaslali jsme mu proto seznam otázek, které by nás v souvislosti s touto kauzou zajímaly.

    1. Je podle vás standardní, že paní Krausová seděla na sedadle spolujezdce s panem Tenzerem – vzhledem k tomu, že figuruje v korupční aféře?
    2. Máte informace o tom, zda paní Krausová s panem Tenzerem měla v minulosti poměr? Podle našich informací to tak skutečně bylo, a to předtím než začala chodit s panem Michálkem.
    3. Pokud jde podle vás o konkurenční boj dvou firem, proč členka Pirátské strany chodí na schůzky osobního rázu se zástupcem jedné z nich?
    4. Proč tato schůzka nebyla nijak zaevidována?
    5. Neporušila paní Krausová tou schůzkou kodex Pirátské strany, která se vyznačuje hlavně transparentností?
    6. Nemyslíte si, že působení Pirátů na magistrátu začíná stranu jako takovou poškozovat?

    Na výše uvedené otázky jsme ale zatím reakci nedostali. Místo toho Ivan Bartoš poslal o něco rozšířenější vyjádření.

    „Michaela Krausová na magistrátu řeší celou řadu velice důležitých agend, desítky transparentně obsazených míst v městských firmách či nedávné rozvázání smlouvy mezi Prahou a Čínou. Je evidentní, že probíhá boj společností JCD a Bigboard o zakázku na městský mobiliář v Praze a tyto společnosti ve snaze o zisk zakázky vrhají špínu i na ostatní. S dotyčným panem Tenzerem Michaela Krausová dle mých informací neřešila nic, co by mělo spojitost s touto zakázkou či působením JCD v Praze. Ne každá osobní schůzka je lobbistická schůzka. Tenzer se kolem Pirátské strany motal v roce 2018, kdy neúspěšně kandidoval za koalici s účastí Pirátů ve čtyřtisícové okrajové městské části Vinoři. Už dříve za námi byl s tím, že nás chce upozornit na potenciálně korupční kauzy. Ve chvíli, kdy se objevily informace o trestním stíhání pana Tenzera, přerušili jsme s ním veškeré kontakty a odkázali jsme ho, aby se v případě jeho jakýchkoliv budoucích podnětů obrátil na gesčně příslušného radního v oblasti jeho podnikání, tedy Jana Chabra (TOP 09), případně na naše protikorupční analytiky. Fakta hovoří jasně, firma JCD nebyla žádným způsobem v tomto volebním období zvýhodněna, naopak Praze se podařilo soudně zrušit nevýhodnou smlouvu s touto firmou. Tímto já celou věc považuji za vyřešenou a chci ujistit Pražany, že zakázka na městský mobiliář bude vysoutěžena transparentně. Nenecháme se podobnými snahami o diskreditaci zastrašit,“ napsal nám.

    Přestože šéf Pirátů tvrdí, že strana s Tomášem Tenzerem po zjištění, že figuruje v korupční kauze, přetrhala vazby, podle našich informací měl manažer JCDecaux ještě letos v únoru poslat na účet Pirátů částku ve výši 1,4 milionu korun. Zeptali jsme se proto, zda je to pravda.

    Kromě toho nás zajímalo, zda může Bartoš garantovat, že schůzka mezi Krausovou a Tenzerem proběhla předtím, než vyšlo najevo jeho trestní stíhání. A také to, zda má informace o tom, co na společné schůzce řešili a jestli se znali důvěrně. 

    Odpovědi se zatím redakce nedočkala.

    S korupčníkem o korupci

    A co Michaela Krausová? Ta se stále točí v kruhu vyhýbavých a nejednoznačných odpovědí. Například na otázku redaktora MF DNES, jestli si pamatuje, kdy došlo ke schůzce s Tenzerem, z níž byla pořízena sledovačka (alespoň měsíc a rok), neodpověděla.

    „V momentě, kdy jsem se dozvěděla o trestním stíhání pana Tenzera, jsem si informace ověřila a pak s ním ukončila veškerý kontakt a jako strana jsme se od pana Tenzera distancovali. Od té doby se navíc vyhýbám všem akcím, kde by pan Tenzer mohl být,“ opakovala jen starší vyjádření pro Parlamentní listy.

    Mnohem zajímavější je její vysvětlení, o čem s Tenzerem jednali, když se to netýkalo reklamního dění v Praze, a proč schůzka není zapsána v pirátském deníčku.

    „Pan Tenzer nás původně upozornil na korupční věci kolem reklamy v Praze. Upozornění občanů na protiprávní jednání ani osobní kontakty pracovní věci nejsou a není důvod tyto kontakty zveřejňovat,“ napsala Krausová v textové zprávě.

    Jinými slovy Krausová tvrdí, že Tomáš Tenzer, jenž je sám souzen za korupční jednání a manipulace s veřejnými zakázkami (obžalován v červnu 2018, ke schůzce mělo dojít v dubnu 2019), přišel upozornit na hrozící korupční chování zřejmě konkurenční firmy.

    Při této příležitosti vzal Krausovou do svého auta a byl ještě tak hodný, že ji svezl do práce.

    Za což mu s vděkem zamávala.

    Krausové přispěchal na pomoc její partner a místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Na webové stránky Pirátů vyvěsil prohlášení, kde mimo jiné chválí Krausovou za její práci a vysvětluje složitý vztah k lobbistovi Tenzerovi. V některých pasážích Michálek doslova opakuje odpovědi, které nám dříve poslala Krausová.

    Zajímavé je, že stranická dvojka mluví o poslední schůzce v květnu. Tenzer byl obžalován z úplatkářství minulý rok v červnu. V médiích se obvinění objevilo kolem 20. března, schůzka Krausové a Tenzera měla proběhnout 11. dubna.

    Vysvětlování Pirátů považuje šéf zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) za krajně nedůvěryhodné. Podle něj koaliční partneři o žádných protikorupčních schůzkách nevěděli, chtějí proto věrohodné zdůvodnění. 

    „Její vysvětlení na mě nepůsobí důvěryhodně a budu chtít po paní Krausové vysvětlení, jak je možné, že se komunální politička schází s představitelem společnosti, která usiluje o zakázku na magistrátě a její straně poskytuje slevy v předvolební kampani. Mám zde podezření na klientelismus,“ uvedl pro Expres.cz Pospíšil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:26 středa 12. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      55
    • Trapas
      41
    • Super
      39
    • Sladký
      34
    • Tvl
      33
    • Cože
      31