Ovčáčkovi tleskali v Máte slovo: Prezident už nebude nikam kandidovat, uklidnil

Je to muž, který miluje záři reflektorů a projevy na veřejných místech. Vyjadřuje se často, rád a ke všemu. Rozumí si se sociálními sítěmi. Ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se blýskl v pořadu Máte slovo v díle věnovaném diskriminaci Romů ze strany Miloše Zemana. Tu jedním dechem popřel, bouřlivý potlesk si ale vysloužil něčím úplně jiným.

Během své návštěvy Olomouckého kraje prezident Miloš Zeman v souvislosti s nezaměstnaností v regionu kritizoval pracovní morálku Romů a čerpání sociálních dávek. Proti těmto výrokům se zvedla vlna odporu nejen ze strany pracujících Romů, ale i mnoha organizací zabývajících se postavením menšin v České republice. Prezidentovu řeč odsoudilo a označilo jako znevažování Romů s rasovým podtextem také mnoho politiků. 

„Dopadne to tak, že Romy nikdy nikdo nezaměstná, když prezident říká taková slova,“ uvedl jeden z diskutujících.

„Pan prezident už nikdy nebude nikam kandidovat,“ uklidnil všechny přítomné ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček v pořadu Máte slovo, v díle, který byl věnovaný diskriminaci Romů ze strany prezidenta Miloše Zemana, a sklidil upřímný potlesk.

„Nemyslel to na celou republiku, jen na strukturálně postižené regiony. Nebudeme přece šustit papírem,“ řekl Ovčáček ke slovům prezidenta o tom, že jen deset procent Romů pracuje. Vyzval k tomu, aby se neslovíčkařilo.

Přítomné ale nepřesvědčil.

„Už v bibli se píše: Kdo nechce pracovat, ať nejí!“ uvedl jeden z hostů, který se představil jako pan Šivák a už tři roky pracuje v supermarketu. „Na ubytovně je to samý Bulhar a Rumun,“ dodal s tím, že soužití s místními je často nad lidské síly. Na koupi bytu vzhledem k příjmům a splácení exekucí nedosáhne a bytů pro lidi s nižšími příjmy je zoufalý nedostatek.

Navíc majitelé se bojí pronajímat byty Romům.

„Diskriminace existuje, to je bez debat. A u bytů to bohužel funguje ještě víc než na trhu práce. Vlastníci se bojí jistého rizika, což je na jednu stranu pochopitelné, na druhou stranu by to měl vyvažovat stát, v tomto ohledu selhává,“ řekl na to vedoucí programu Dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle s tím, že stávající situace zneužívají spekulanti, kteří skupují byty, domy a celé ulice a soustředí sem nepřizpůsobivé.

Ovčáček za prezidenta kopal až do zdárného konce.

„Pan prezident má lidi rád a ještě víc má rád ty, kteří tvoří, pracují a pro tuto republiku každý svým dílem na své pozici něco dělají,“ uzavřel debatu mluvčí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:14 sobota 16. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 31
  • 23
  • 9
  • 9
  • 7