Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Jejím psům jsem načural do jídla!“ Jak to bylo s Faganovým vloupáním ke královně a jak ji to ovlivnilo?

    Jeho příběh patří k těm nejkontroverznějším, jaké se kdy kolem královské rodiny odehrály. A tak si „vetřelec“ Michael Fagan vysloužil celý díl v úspěšném seriálu Koruna (The Crown), a to v aktuální čtvrté řadě, kterou řeší dokonce i samotná rodina a budí velký ohlas u diváků i v médiích. Jak to ale bylo s mužem, jenž se dvakrát po sobě vloupal do Buckinghamského paláce, aby si promluvil s královnou, doopravdy? Co všechno stihl v chodbách napáchat? A jaký měl vliv na královskou rodinu celkově?

    Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A Michael Fagan, milovník alkoholu i dalších látek a nezaměstnaný malíř pokojů se zlomeným srdcem, byl v roce 1982 na dně. Ostatně jako spousta dalších Britů z chudších vrstev.

    Do Buckinghamského paláce se vloupal dvakrát, ale nejprve tam královnu nenašel. Na základě rozhovorů, které později poskytl, působí jeho první návštěva jako z komedie o nešikovných lupičích, přestože Fagan ve skutečnosti loupit nepřišel.

    „Procházel jsem pokoje, které byly nadepsány jako Dianin pokoj, Charlesův pokoj a další, všechny dveře měly jmenovky. Bohužel jsem ale nemohl najít dveře s nápisem WC, přitom jsem hrozně potřeboval na záchod. Jediné, co jsem našel, byly nějaké koše s nápisem: krmivo pro corgi. Co jsem měl dělat, vyčurat se na koberec? Tak jsem se vymočil na jídlo pro psy,“ popsal pro list The Independent Fagan v roce 2012.

    Kdo seriál Koruna sleduje, ten dobře ví, že corgi je oblíbené psí plemeno královny Alžběty a takových čtyřnohých mazlíčků měla za svůj dosavadní život několik.

    Michael Fagan prý kromě dalšího zabloudil do poštovní místnosti, ta byla plná nejrůznějších plyšáků a dárečků, jen dva týdny předtím se totiž Dianě a Charlesovi narodil princ William. V jiné místnosti našel příjemnější překvapení, a to Charlesovo víno.

    „Vzal jsem si z police víno a vypil ho. Bylo to nějaké levné, snad kalifornské nebo australské. Nemohl jsem najít vývrtku, tak jsem zatlačil korek do lahve a vypil ji. Seděl jsem tam s nohama na stole a najednou jsem si pomyslel: Můj bože, co jsem to udělal?“ popisoval Fagan.

    Michael Fagan

    Kromě toho se potuloval po chodbách, prohlížel si obrazy či sbírku známek krále Jiřího V. a vyzkoušel si sezení na trůnu. Později v rozhovorech vyprávěl, že ho zaskočilo, jak byl palác zaprášený a jeho podlaha vrzala.

    Vetřelce si přitom údajně jen krátce po vloupání všimla pokojská a vše běžela nahlásit strážným. Ti nikoho nenašli a domnívali se, že se ženě jen něco zdálo. Že první Faganovu návštěvu vyšetřovala policie, jak ukázali scenáristé Koruny, zřejmě není pravda.

    Po noční exkurzi v Buckinghamském paláci se Michael Fagan odplížil ven do zahrad, přelezl plot a zmizel.

    Bosá cupitala pryč a řekla mi, ať vypadnu

    Krátce po vloupání byl Michael Fagan zatčen za krádež auta, tři týdny strávil za mřížemi, než byl propuštěn na kauci. Nedlouho poté se rozhodl, že si musí promluvit s královnou. A tak se do paláce vloupal znovu.

    Tom Brooke jako Michael Fagan

    Stalo se tak 9. července 1982. Fagan byl lehce podnapilý a na cestě dovnitř ztratil boty, které mu mimochodem zaměstnanci paláce po dvou letech vrátili, když je našli na střeše. Spustil prý nejméně dvakrát alarm, jenže policisté si mysleli, že šlo o omyl, a tak varování neřešili. 

    V 7:15 se vetřelec dostal do královnina pokoje.

    „Šel jsem kolem její postele. Ta se mi zdála příliš malá na to, než aby byla královny. Roztáhl jsem závěsy a najednou vidím, jak sedí na posteli. Pak řekla: Co tady proboha děláte?“ vzpomínal později Fagan.

    „Byla to manželská postel, ale pokoj byl jednolůžkový. Rozhodně tam spala sama. Měla na sobě noční košili po kolena,“ popsal detaily.

    Nejzásadnější z celého příběhu ovšem je, co se dělo poté. Podle původních zpráv, s těmi pracuje i seriál Koruna, spolu královna s Faganem vedli asi desetiminutový hovor na téma situace v zemi, kterou zmítala vysoká nezaměstnanost.

    Má to ale háček.

    Královna Alžběta se k události nikdy veřejně nevyjádřila a nikdy neřekla, co spolu probírali. To Fagan ano, dokonce několikrát. Že by si s panovnicí povídal, navíc tak dlouho, ale popírá.

    „Nebylo to tak! Já přemýšlel, co říct, ale ona mezitím vyskočila z postele, řekla mi, ať vypadnu, a bosá cupitala pryč,“ popsal Fagan pro několik médií.

    Tom Brooke a Olivia Colmanová jako Michael Fagan a královna Alžběta v seriálu Koruna

    Namísto královny si podle svých slov popovídal s komorníkem, který ho hlídal, dokud nepřijela policie.

    „Komorník přišel a říká mi: Sakra, kamaráde, ty vypadáš, že by sis potřeboval dát drink. A pak mě vzal po schodech do spižírny, kde mi nalil skleničku whisky,“ vzpomínal Michael Fagan, pro něhož si pak přijela policie.

    Faganova královská revoluce

    Michael Fagan nakonec vyfasoval půl roku v psychiatrické léčebně, dopustil se totiž pouze nezákonného vniknutí a lékaři u něj diagnostikovali schizofrenii.

    Měl také problémy s drogami. A tady se možná nachází i odpověď na to, proč se rozhodl do Buckinghamského paláce vniknout. Zatímco tvůrci Koruny pracují s tím, že Fagana dohnala frustrace ze situace v zemi a přístupu premiérky Margaret Thatcherové, vysvětlení je zřejmě prostší.

    Jeho otec krátce po vloupání řekl, že je Fagan přímo posedlý královnou a chtěl všem dokázat, jak špatně je postaráno o její bezpečnost. A kuráž mu měly dodat drogy, konkrétně „houbičky“, na nichž dlouho ujížděl.

    „Pět měsíců předtím jsem to s nimi přehnal. A ještě o dva roky později to se mnou šlo z kopce. Dlouho, opravdu dlouho jsem byl věčně zdrogovaný,“ popsal pro The Independent muž, jenž si kvůli obchodování s drogami dokonce později odseděl čtyři roky za mřížemi. Trestán byl kromě toho i za krádež, útok na policistu a veřejné pobuřování.

    Jestli Michael Fagan skutečně chtěl demonstrovat zoufalé zabezpečení paláce, povedlo se mu to dokonale. Jeho dvojitý průnik málem stál místo ministra vnitra a jeho následkem došlo k masivnímu posílení královniny ochrany.

    A to dost možná není zdaleka jediná revoluce, kterou potrhlý malíř pokojů do života královské rodiny přinesl.

    Ať už s Alžbětou o svých existenčních problémech mluvil, nebo ne, rodina začala v následujících letech zcela viditelně měnit svoje postoje k veřejnosti. Začala být otevřenější k lidem a dodnes se angažuje v pomoci těm, které stihla chudoba. A toho si ostatně všimli i scenáristé Koruny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:00 čtvrtek 18. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      56
    • Trapas
      33
    • Haha
      25
    • Cože
      17
    • Tvl
      17
    • Sladký
      16
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz