Záhada rozluštěna? Detektiv tvrdí, že MH370 sestřelila malajsijská armáda, prý má i svědky

Největší záhada současného letectví by mohla být brzy rozluštěna! Irský soukromý detektiv přišel s tvrzením, že má k dispozici výpovědi pěti svědků, podle nichž ztracený Boeing 777 v březnu 2014 sestřelila malajsijská armáda. Jednalo se prý o omyl, a tak vojáci postupně z moře vylovili a zlikvidovali všechny stopy. Společně s letadlem v osudný den zmizelo i 239 lidí na palubě.

Milovníci konspiračních teorií se posledních pět let předhánějí v tom, komu se podaří lépe nastínit osud záhadného letu MH370. Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines v březnu roku 2014 v poklidu letěl na pravidelné lince mezi Kuala Lumpurem a Pekingem, jenže pak se zničeho nic ztratil z radarů. 

Dodnes se až na pár vyplavených trosek nenašla žádná z hlavních částí letadla ani ostatky jediného z 239 lidí na palubě.

Od zmíněné události se pochopitelně rozšířilo hned několik teorií a jedna z nich je bizarnější než druhá. Mluví se nejen o únosu mimozemšťanů, ale třeba i o zvrácené variantě, že bylo letadlo uneseno a jeho cestující pak v Asii rozprodali na orgány. S novým vysvětlením, tentokrát o poznání reálnějším, teď přišel irský detektiv Noel O’Gara.

Z trasy do Pekingu se boeing po několika minutách vychýlil.

O’Gara tvrdí, že byl Boeing 777 sestřelen malajsijskou armádou. Nešlo prý o úmysl, vojáci se podle něj dopustili omylu. Když si svou chybu uvědomili, vytáhli z moře vrak letadla a zametli po sobě veškeré stopy, což má být důvodem záhadného zmizení trosek i lidských ostatků.

Čím hodlá O’Gara svoje sebevědomé prohlášení, že největší záhadu současného letectví rozluštil, podložit? Jeho důkazy jsou prý mimořádně silné, tvrdí, že se mu podařilo najít hned pět lidí, kteří byli svědky obrovského neštěstí a dokážou přesně lokalizovat, kde k sestřelení letadla došlo. Podle jeho mínění bude trup stroje zřejmě i s těly pasažérů stále ležet na dně oceánu, armáda totiž zřejmě zlikvidovala jen to, co vyplavalo na povrch.

„S největší pravděpodobností MH370 stále leží na mořském dně v té oblasti. Pokud se ho malajsijské vládě nepodařilo vytáhnout. Vědí přesně nebo alespoň téměř přesně, kde se letadlo zřítilo,“ prohlašuje irský detektiv.

Pět očitých svědků

Kdo jsou oni svědci, na jejichž výpovědi detektiv O’Gara svou teorii staví?

Jedním z nich je novozélandský ropný pracovník Mike McKay, který prý během prací na ropném vrtu poblíž Vietnamu viděl, jak se boeing řítí k zemi. Pilot podle něj zcela zjevně s obřím letadlem zápasil o kontrolu řízení, protože stroj nejprve zbrkle nabíral výšku, aby následně začal prudce klesat.

Části letadla, které byly nalezeny na pobřeží ostrova Réunion, pocházely ze ztraceného letu MH370.

Další svědkyní je jistá Latife Dalelahová, která v osudný okamžik seděla na palubě jiného letu a z okýnka zahlédla MH370 těsně nad hladinou oceánu, než do něj letadlo spadlo.

Třetí osobou, která má teorii Noela O´Gary potvrdit, je anglická námořnice Katherine Teeová, která podle svých slov během plavby do Phuketu viděla hořící letadlo, jak se řítí k zemi a nad ním krouží jiná dvě letadla.

A zbylými dvěma svědky mají být malajsijští rybáři, kteří viděli, jak se letadlo zřítilo do oceánu. Místo dopadu určili nepříliš daleko od pevniny u města Kota Bharu.

Jak bylo zmíněno, let MH370 zmizel z radarů v březnu roku 2014. Od té doby bylo prohledáno na 46 tisíc čtverečních kilometrů Indického oceánu, a přestože se dokonce až u afrického pobřeží našlo pár trosek, žádná část trupu letadla nebyla nikdy objevena.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 4:50 pondělí 8. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 17
  • 15
  • 15
  • 14
  • 12