Dánská premiérka vládne pevnou rukou: Migranti? Nechci tu jedinou žádost o azyl!

Nejen Německo, Francie či Británie, ale také řada severských zemí se stává vytouženým evropským cílem migrantů z Blízkého východu či severu Afriky. Jenže zatímco třeba ve Švédsku gangy mladistvých přistěhovalců přidělávají vrásky na čele místním, Dánové se s migrací vyrovnávají po svém. Vláda premiérky Mette Frederiksenové dokázala počet žadatelů o azyl srazit na nejnižší číslo od konce minulého tisíciletí a teď si vytyčila další cíl: ani jeden uprchlík za celý rok!

Mette Frederiksenová Dánsku vládne pevnou rukou a ve svých třiačtyřiceti letech má s vysokou politikou bohaté zkušenosti. 

Do dánského parlamentu zasedla poprvé už v roce 2001, kdy jí bylo pouhopouhých čtyřiadvacet. V letech 2011 až 2014 byla ministryní zaměstnanosti a následně rok vedla resort spravedlnosti. Pak se stala šéfkou sociálních demokratů a v roce 2019 je dovedla k vítězství ve volbách.

Od té doby může z pozice premiérky pohodlněji prosazovat své často nekompromisní názory. Týkají se třeba masivní migrace, proti níž se Frederiksenová vymezuje.

A je úspěšná. Jak vyšlo najevo, Dánsko v roce 2020 registrovalo historicky nejméně žadatelů o azyl od roku 1998, kdy se začal jejich počet zavádět do statistik, konkrétně jich bylo 1547.

Mimochodem je to bezmála čtnáctkrát méně než na vrcholu migrační krize v roce 2015. 

Mette Frederiksenová s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou

Bez debat na tom má velký podíl pandemie koronaviru a přísná dánská opatření. Nutno ale poznamenat, že třeba některé země na jihu Evropy zaznamenaly v roce 2020 oproti předešlým rokům naopak nárůst počtu migrantů.

„V loňském roce jsme zaznamenali nejnižší počet žadatelů o azyl. Jedním z důvodů bude pravděpodobně situace s koronavirem, ale také si myslím, že můžeme poděkovat naší přísné imigrační politice,“ uvedl v tiskovém prohlášení sociálnědemokratický ministr migrace Mattias Tesfaye.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová je tak trochu jiná protiimigrační politička, než jsme zvyklí. Nejde o příznivkyni krajní pravice, například k této fotografii dala najevo svou hrdost, že Dánsko v rámci OSN poskytuje pomoc dětem v rozvojových zemích.

Frederiksenová, jejíž vláda začala už v roce 2019 například uvažovat o tom, že by migranty ze Sýrie posílala zpět do rodné země, protože už tam podle úřadů nehrozí dostatečné nebezpečí, ale hledí ještě dál. 

Jak uvedla nedávno, jejím cílem je, aby byl počet žadatelů o azyl sražen na nulu.

„To je náš cíl. Samozřejmě to nemůžeme slíbit, nelze slíbit nulový počet žadatelů o azyl, ale můžeme vytvořit vizi, jako jsme to udělali před volbami. Chce nový azylový systém a poté uděláme, co bude v našich silách, abychom ho úspěšně implementovali,“ nechala se slyšet Mette Frederiksenová. 

Už v minulosti dánská premiérka prohlásila, že masivní migrace ohrožuje sociální soudružnost v zemi. 

„Musíme se postarat o to, aby do naší země nepřicházelo příliš mnoho uprchlíků, protože jinak by naše sociální soudružnost nemohla fungovat. Již teď je ohrožena,“ nechala se slyšet Frederiksenová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 neděle 13. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 298
  • 17
  • 16
  • 16
  • 12
  • 12