Posílají mě na smrt! Exkluzivní rozhovor s krásnou uprchlicí, které hrozí vyhoštění z Dánska

Premiérka Mette Frederiksenová vládne Dánsku pevnou rukou. Už dříve vyhlásila, že hodlá počet žádostí o azyl srazit na nulu, v posledních týdnech k tomu učinila rázný krok. Vláda rozhodla, že v syrském hlavní městě Damašku a jeho okolí je opět bezpečno, načež uprchlíkům právě z té oblasti neprodloužila povolení k pobytu a informovala je, že budou vyhoštěni. Týká se to i jednadvacetileté uprchlice Tulip Bashourové, která v Dánsku začala nový život, studuje tam, má kamarády a plány do budoucna. O vše teď nejspíše přijde. „Až mě pošlou zpátky do Sýrie, můžu začít odpočítávat čas, než mě tam zabijí,“ říká mladá Syřanka v rozhovoru pro Expres.cz, který se s ní spojil prostřednictvím sociálních sítí.

Stejně jako dalším syrským uprchlíkům ti od dánských úřadů přišla informace, že ti nebude prodloužen azyl a budeš vyhoštěna. Jaká byla tvoje reakce?

Byla jsem tím strašně šokována. Nikdy bych si nemyslela, že se dánská vláda může k uprchlíkům chovat takhle.

Na co jsi v tu chvíli myslela?

Jediná věc, na kterou jsem myslela, bylo to, že až mě pošlou zpátky do Sýrie, můžu začít odpočítávat čas, než mě tam zabijí. Pak jsem začala myslet na svoje kamarády, život a všechno, co mám tady v Dánsku. Bojím se, že to všechno ztratím.

Co budeš dělat teď? Předpokládám, že hodláš za setrvání v Dánsku bojovat.

Nejdříve jsem vůbec nevěděla, co dělat. Pak jsem zjistila, že to rozhodnutí dostala spousta dalších lidí, i v mém věku. Příběh můj a mojí rodiny není jediný a jsem ráda, když vidím, že to spoustě lidí není lhostejné a proti tomu rozhodnutí protestují. Právě teď čekám na soud, ale povolení k pobytu už nemám.

Můžeš popsat, proč jsi s rodinou ze Sýrie uprchla a proč odtamtud utíká tolik lidí?

Syrský prezident Bašár al-Asad zabil miliony a miliony Syřanů a mnoho lidí Sýrii opustilo ze strachu, že budou zavražděni nebo zatčeni také. Protože v Sýrii neexistuje demokracie. Nemůžeme říkat, co si myslíme, nemůžeme vyjadřovat naše myšlenky, nemůžeme dělat, co chceme nebo potřebujeme. Nechceme žít znovu v téhle situaci.

Jenže dánská vláda teď tvrdí, že v oblasti Damašku už je bezpečno. To podle tebe, dalších uprchlíků nebo bojovníků za lidská práva není pravda.

Utekli jsme odtamtud a dánská vláda nám dala šanci tu zůstat, protože potřebujeme ochránit. A teď? Vždyť syrská vláda je pořád u moci, pořád dělá zločiny, zatýká lidi bezdůvodně, ekonomická situace je strašná, není jídlo a spousta lidí tam stále čeká na šanci utéct. Tak jak máme najednou akceptovat to, že budeme posláni zpět do tohohle pekla a nuceni souhlasit s člověkem, který zabil miliony lidí? Zvlášť poté, co jsme si tady vybudovali nový život?

Tulip je prý v Dánsku dobře integrovaná a studuje tam. To ale vládu nezajímá.

Přemýšlela jsi nad tím, co budeš dělat, když u soudu neuspěješ? Pokusíš se utéct do jiné evropské země?

To v tuhle chvíli vůbec netuším. Nepřemýšlela jsem nad tím.

Mluvila jsi o tom, že se bojíš, že o všechno v Dánsku přijdeš. Popiš svůj život tam.

Jsem tu šest let, přišla jsem s rodinou v patnácti letech a teď je mi jednadvacet. Byla to nebezpečná cesta, ale v Dánsku už dlouho žily moje tety. Usadila jsem se tu, mám tu kamarády. Za dva měsíce dokončím školu, pak chci studovat finanční ekonomiku.

To, že v Dánsku úspěšně studuješ, vláda nezohlednila?

Ne, ani tohle nezohlednila. A teď mi nabízí peníze, abych tenhle život a vše, co jsem tu udělala, prodala a odešla zpátky do Sýrie. Naprosto ignorují, jak dobře jsem integrovaná, a ignorují i to, jak dobře jsem se naučila dánsky.

Vláda za to nabízí peníze? O tom jsem nevěděl.

Teď přesně nevím, kolik to je, ale malé peníze to nejsou. Dělají to jako určitou formu nátlaku, zkrátka aby mě přesvědčili k odchodu, aniž by mě k tomu museli nutit. Chtějí si před lidmi a dalšími zeměmi uchovat tvář země, která ctí lidská práva.

Tulip jako malá dívenka se svým bratrem

Co si myslíš o dánské premiérce Mette Frederiksenové? Právě ona řekla, že jejím cílem je nula žadatelů o azyl, a otevřela téma vyhošťování syrských uprchlíků.

Myslím, že pracuje pro dánský lid, ale tohle není rozhodnutí, které může udělat jen proto, že chce. Dánsko je zemí Evropské unie, to znamená, že každý má právo jako uprchlík požádat kteroukoliv evropskou zemi o ochranu. Mnoho dánských lidí se proti tomuto jejímu rasistickému rozhodnutí staví.

Naznačuješ rasismus, ale Frederiksenová se hodně angažuje třeba v pomoci dětem v afrických rozvojových zemích.

Mette vždy zmiňuje, že podporuje děti a jejich práva, ale myslím, že věci, které dělá, ukazují opak. Protože podle mě nemůžeš podporovat děti a zároveň je posílat někam, kde budou čelit smrti, vraždám nebo životu pod kontrolou diktátora.

Jak se Tulip dostala balkánskou migrační trasou ze Sýrie až do Dánska? Již brzy na Expres.cz!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:08 čtvrtek 26. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 23
  • 11
  • 6
  • 4
  • 4