Diskriminuje Me Too muže? „Kdyby se ozvali, ženy to semele taky,“ říká sexuoložka

Kampaň Me Too hýbe už po několik měsíců veřejností a nově je to například oblíbený herec Gérard Depardieu, pod jehož kariérou vinou zatím nepodloženého obvinění praská led. Není ale problémem kampaně to, že slovo údajné oběti je často jediné, co ke zničení života obviněného stačí? V rozhovoru pro DVTV se nad tím zamyslela sexuoložka a neurovědkyně z Národního ústavu duševního zdraví Renáta Androvičová.

Na první pohled je kampaň Me Too možná skvělou cestou k co největšímu potlačení sexuálního násilí ve světě. Jenže má jeden zatraceně velký háček. Obvinění většinou padají bez jakýchkoliv důkazů, přesto bohatě stačí ke zničení života údajného sexuálního predátora.

Pramení snad takový problém z toho, že má slovo ženy v dnešním světě větší váhu než slovo muže? Sexuoložka Renáta Androvičová takové tvrzení odmítá.

„Nemyslím, že má větší váhu než slovo muže, ale určitě má větší váhu než slovo ženy před dvaceti lety. Souvisí to s emancipací, s tím, že se ženy dostávají více do struktur, které byly dřív čistě mužské,“ vysvětlila v rozhovoru pro DVTV.

Je ale záhadou, že jsme se ještě prakticky nesetkali s případem, kdy ze sexuálního obtěžování obvinil naopak muž ženu. Jmenovat můžeme snad jen případ herce Jimmyho Bennetta, kterého měla jako nezletilého svést a následně uplácet k mlčení herečka Asia Argento, paradoxně iniciátorka Me Too.

Jenže tento případ ukazuje, že s váhou slova ženy a muže to úplně vyrovnané není. Když Argento obvinila ze znásilnění producenta Weinsteina, šel okamžitě ke dnu. Najednou ovšem slyšíme fráze typu „musí se to prověřit“.

Androvičová je i tak přesvědčena, že Me Too může spolehlivě fungovat i opačným směrem.

„Kdyby se na internetu ozvali muži proti nějaké ženě, která je ve vedoucí pozici, a začali by ji takhle veřejně propírat, tak si myslím, že by ji to taky dohnalo a taky by byla ze svojí pozice odstraněna,“ říká.

Situace je prý ovšem jiná z toho důvodu, že obětí sexuálního násilí se ve většině případů stávají ženy. „Jde o to, že je skutečně pravda, že větší procento žen než mužů se setkává se sexuálním obtěžováním. Proto to vypadá jako nějaká dysbalance. Ne proto, že by ženy víc křičely, ale proto, že reálně s tím přicházejí do kontaktu daleko víc,“ říká.

„Kdyby se to otočilo, kdyby muži začali třeba na svoje ženské nadřízené vytahovat, že je obtěžovaly, tak by je to taky smetlo,“ je přesvědčena Androvičová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:33 sobota 29. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 12
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6