Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nejhorší případy metanolové kauzy: Mrtví manželé, smrt dcery, pokus o sebevraždu

    Desítky mrtvých a zraněných, rozsáhlé vyšetřování, panika. V září roku 2012 odstartovala metanolová kauza, kteřá otřásla celou zemí. | foto: Profimedia.cz

    Česká televize na svých obrazovkách uvedla dvoudílný film Metanol, mapující jen stěží uvěřitelnou kauzu, která Českem otřásla na sklonku prázdnin roku 2012. Skupina podvodníků tehdy za účelem větších výnosů ředila alkohol smrtelným metanolem a prodávala ho na černý trh, následkem čehož zemřelo bezmála padesát lidí a další desítky utrpěly trvalé zdravotní postižení. Jaké kruté příběhy metanolová aféra napsala?

    Desítky mrtvých a zraněných, prohibice, rozsáhlé pátrání a všeobecná panika. V září 2012 odstartovala aféra, jakou Česká republika do té doby nepamatovala. 

    Skupina podvodníků kolem dnes již doživotně odsouzených Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely pančovala alkohol prudce jedovatým metanolem a „smrtící koktejl“ vysílali ve velkém do celé země.

    Veřejnost pomalu ani nestíhala počítat mrtvé, a když lékaři stihli nějakou oběť zachránit, často to bylo za cenu doživotních následků – nejčastěji oslepnutí. 

    Včasný zásah policie zabránil nepředstavitelné katastrofě, kdy následkem otravy metanolem mohlo zemřít podle odhadů až 158 tisíc lidí, i tak je ale konečný počet obětí vysoký.

    Oslepl a přišel o dceru

    Jedním z příběhů, které zahýbaly veřejností, byl ten z Komorní Lhotky u Třince. Muž zde zavolal sanitku svému otci, jenž se motal po zahradě, přidržoval si rukou hrudník a vše nasvědčovalo tomu, že zřejmě dostal infarkt. Pak ale vešel dovnitř domu a zjistil, že na podlaze leží mrtvá osmadvacetiletá žena, jeho sestra.

    Důkladné policejní razie byly na denním pořádku.

    Jak zjistili záchranáři v případě jednašedesátiletého muže a posléze patologové v případě mrtvé ženy, oba dva se otrávili metanolem. Otce se nakonec podařilo po boji o jeho holý život zachránit, se zdravotními následky včetně ztráty zraku se však musí vyrovnávat dodnes.

    Celý případ je o to horší, že po osmadvacetileté ženě zbyl její tehdy teprve osmiletý syn Alexandr, toho žena vychovávala sama.

    Pozůstalí neměli dostatek finančních prostředků, aby se o něj mohli starat, museli proto shánět peníze skrze charity či obec.

    Nejmladší oběť

    Vzhledem k faktu, že se pančovaný alkohol nejčastěji prodával v menších večerkách, kde ve spoustě případů prodavači nepřistupují k zákazu prodeje alkoholu nezletilým zrovna zodpovědně, je s podivem, že si metanolová kauza nevyžádala žádný dětský život.

    Smutný primát nejmladší oběti tak drží jednadvacetiletá Michaela, která se otrávila v Oseku nad Bečvou.

    Kriminalisté zatýkali jako na běžícím pásu.

    Ta na pokoji místní ubytovny popíjela s pětačtyřicetiletým sousedem. Nejprve šli doplnit zásoby do nedalekého motorestu, jenže barman jim odmítl alkohol nalít, protože šlo o „známé firmy“, které většinou neměly na zaplacení. Zamířili proto jinam. Druhý den ráno objevil muž na pokoji dívčino mrtvé tělo, sám musel být následně převezen do nemocnice, kde brzy zemřel.

    Server Denik.cz rok po tragické události vyzpovídal matku mladé Michaely. Svěřila se, že smrt dcery rozvrátila celou rodinu, ona sama přišla o práci a pokusila se o sebevraždu. 

    „Podřezala jsem si žíly. Doma se mnou tehdy byla jen má nejmladší dcera. Nakonec jsem si ale přivolala sanitku a ta mě odvezla do nemocnice. Ale až za dlouho, když se objevila malá,“ svěřila se.

    První oběť od stánku

    Vůbec první známou obětí metanolové kauzy byl dvaašedesátiletý muž z Havířova, po němž zemřela i jeho o tři roky mladší žena.

    Tady to začalo. Alkoholem z dnes již neexistující trafiky v Havířově se otrávila první i druhá oběť metanolové kauzy.

    Oba dva popíjeli alkohol u stánku na nechvalně proslulém sídlišti Šumbark. Pak se jim udělalo zle a byli převezeni do nemocnice, kde měli lékaři nejprve podezření na pozření chemické sloučeniny fridex. To ale vyšetření vyloučilo a havířovští lékaři jako první tušili, že je zle.

    Už dvě hodiny nato policisté zabavili první zásoby jedovatého alkoholu a odstartovali důkladné vyšetřování. Trafika, kde celá metanolová kauza v září roku 2012 začala, byla zavřena a její majitel figuroval na seznamu obviněných.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:14 úterý 28. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Tvl
      18
    • Cože
      10
    • Trapas
      8
    • Haha
      7
    • Sladký
      7