Extrémní pravičáci útočí na hvězdu německého fotbalu: Navštívil Mekku a je to muslim!

Fotbalové Mistrovství Evropy se blíží, a tak je čím dál více pozornosti věnováno reprezentantům. Zdá se, že největší problém s nimi mají v Německu. Protiimigrantská strana Alternativa pro Německo si totiž postěžovala, že německá reprezentace vlastně není německá, protože v týmu je mnoho fotbalistů, kteří nemají německý původ.

Sedmadvacetiletý fotbalista Mesut Özil nedávno jako správný muslim vykonal pouť do Mekky a modlí se před každým zápasem.

Jeho turecký původ a víra ale dráždí lídry strany Alternativa pro Německo. Místopředseda strany Alexander Gauland se nechal slyšet, že jeho cesta do Mekky je něco, na „co se dá těžko zvyknout“.

Šéfka strany Frauke Petry německého reprezentanta dokonce obvinila z pokrytectví. „Nežije podle práva šaría. Ženy, se kterými se objímá, nenosí šátek. Můžete se zeptat Özila, zda chce dát nějaké politické prohlášení,“ řekla pro deník Die Welt.

„Škoda, že Mesut Özil, se kterým se identifikuje mnoho dětí a mladých, se nepřipojuje ke zpěvu státní hymny,“ zkritizovala Petry úspěšného fotbalistu. Opomenula však přitom fakt, že při německé hymně mlčí většina jeho kolegů.

Hvězdný hráč Arsenalu Londýn, jehož prarodiče přišli do Německa z Turecka, se ale nenechal vyvést z rovnováhy a v pondělí fanouškům popřál šťastný ramadán.

Za Německo budou mimo Özila kopat i další „netypičtí Němci“ jako je třeba reprezentant Jerome Boateng, který má německou matku a ghanského otce, nebo fotbalista Ilkay Gündogan, který má zase turecké kořeny.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:20 středa 5. října 2016. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 7
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3