Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Merkelová v Turecku přestřelila, když vyzvala Turky k demokracii!

    "I opozice je součástí demokracie," řekla též kancléřka v souvislosti s vývojem v Turecku po loňském červencovém pokusu o puč. To se Turkům nebude líbit. | foto: ReutersČTK

    Německá kancléřka Angela Merkelová se 2. února v rámci své plánované jednodenní cesty do turecké Ankary sešla s tureckým prezidentem Erdoganem a tureckým premiérem Binali Yıldırımem. Na tiskovce se tento triumvirát vyslovil k situaci v Iráku a Sýrii. Turci využili situace a dali jasně najevo, že s nelibosti nesou protitureckou propagandu v Evropě, potažmo Německu. Řekli, že by Evropani neměli zaměňovat islám s islámským terorismem.

    Turecko – „rozkročený muž na Bosporu“, je v současnosti klíčovou zemí. Stačí málo a Turci se naštvat, vpustí do Evropy tolik uprchlíků, že jakékoli kvóty na migranty ztratí naprosto smysl. Otázkou zůstává, nakolik je si Evropa nejistá svým přístupem k migrační krizi a nakolik bude i dále ustupovat Turkům. Zatím Turkům vlastně platíme, aby nám „chránili hranice EU“ tím, že nám vlny uprchlíků do EU „citlivě dávkují“. Sami Turci jsou tak na koni, že se vojensky angažují jak v Sýrii, tak Iráku a ještě mají tendenci mydlit své kurdské oponenty, kteří sní o státu Kurdistánu, na jehož celistvé území si činí odvěký nárok.

    Merkelová se vyjádřila také k chystanému referendu o změně ústavy, která má v Turecku zavést prezidentský systém a která vzbuzuje obavy z příliš vysoké koncentrace moci v rukou prezidenta Erdogana.

    Merkelová se neopatrně vyjádřila k demokracii v Turecku. Představitelé Turecka na to zareagovali. Zatím jen v obecné rovině. Co by ale mohlo následovat?

    Turecký stát byl od dvacátých let 20. století světský, aby se v posledních dvou dekádách změnil na náboženský. Erdogan ustál nedávný protistátní převrat. Podle Trumpa měla v této akci prsty americká CIA. Erdoganovi narostlo sebevědomí, takže se nyní jeví jako regulérní diktátor, který zatýká opozici po desítkách tisíc. Je zajímavé, že opozice proti Erdoganovi, která má silnou základnu v USA, sponzorovala kampaň Clintonové proti Trumpovi. Vše je tedy celkově dost zamotané. Jisté ale je, že Evropa, vnitřně nejednotná, má důvod bát se přívalu jinak naladěných a válečnými zkušenostmi poznamenaných příslušníků zcela odlišné kultury. Viděli jsme třeba, co se stalo z Kosova.

    Rovněž uvedla, že na chystané referendum o změně ústavy v Turecku by podle ní měli dohlížet pozorovatelé OBSE. A opět narazila.

    Z původního křesťanského území se stalo islámské i islamistické teritorium, kde islamisté rozbourali pravoslavné kostely. Načež se tam o to více prosadila mafie prodávající zbraně a lidské orgány, což připustila i někdejší prokurátorka nasazená na Slobodana Miloševiče. Co se Kosova týká, do základů tam vyhořely pravoslavné kostely. Symboly křížů byly pokáceny a zničeny.

    "I opozice je součástí demokracie," řekla též kancléřka v souvislosti s vývojem v Turecku po loňském červencovém pokusu o puč. To se Turkům nebude líbit.

    Pseudohumanismus Merkelové nás možná přijde draho

    Turci nyní Evropu drží pod krkem a naznačují zatím jen mezi řádky, že stačí málo, aby syndrom Kosova prorostl slabou Evropou, neschopnou pojmenovávat reálné hrozby, natož jim účinně čelit. Nejde o to, že Turci jsou špatní, ale že zadržují na svém území nespoutaný živel běženců z jiných států, který by mohl Evropě způsobit silný bolehlav. Zatím má Evropa jen „menší migrénku“. Za svou „laskavost“ chtějí po Evropě Turci peníze a taky to, aby Evropa zavřela pusu a nekomentovala současný režim v Turecku, který demokratické principy evropského střihu na nic nepotřebuje.

    Zůstává tedy otázkou, zda Merkelová na návštěvě Turecka dosáhla svého, nebo situaci ještě více zkomplikovala.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:09 sobota 3. června 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      25
    • Super
      19
    • Haha
      12
    • Sladký
      11
    • Tvl
      9
    • Cože
      7