Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslední sbohem Medě Mládkové: Zkroušený Jiří Pospíšil a plejáda mocných v čele s Holubovou

    Dnes odpoledne v kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně proběhlo poslední rozloučení s milovnicí umění a mecenáškou Medou Mládkovou (†102). Historička a sběratelka zemřela začátkem května, podlehla zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem.

    První smuteční hosté se před kostelem na Malé Straně začali scházet okolo 14. hodiny. Na místě se objevily také věnce od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové či od bývalé první dámy Dagmar Havlové.

    Z politiků dorazili například Bohuslav Svoboda (ODS), Miroslava Němcová (ODS), Jiří Pospíšil (TOP 09) či Alexandra Udženija (ODS) a také vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

    Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová položila kytici k rakvi Medy Mládkové.

    Alexandra Udženija si sedla vedle herečky Evy Holubové.

    Pohřeb Medy Mládkové. Chybět nemohla ani senátorka Miroslava Němcová.

    Věnec poslala i Dagmar Havlová.

    „Paní Meda mi bude moc chybět,“ svěřil se redaktorovi Expresu Pospíšil, jehož s Medou Mládkovou pojilo velmi silné pouto. Když přišla řeč na to, jak by si paní Meda představovala své poslední rozloučení, politik se marně snažil zadržovat slzy.

    Jiří Pospíšil se nakonec rozplakal.

    „Nad smrtí vůbec neuvažovala, byla pořád pozitivní,“ řekl nám Pospíšil, který usedl do první řady vedle herečky Evy Holubové, patronky Musea Kampa.

    Jiří Pospíšil seděl vedle Evy Holubové.

    Ze známých osobností dorazil také herec Jan Cina či farářka Martina Viktorie Kopecká, kterou proslavila účast ve StarDance.

    Dorazil i herec Jan Cina nebo farářka Martina Viktorie Kopecká.

    „Děkujeme paní Medě za její život, za to, že i v posledním momentu svého pobytu na této zemi nám umožňuje se dívat dopředu,“ zahájil kněz zádušní mši.

    Smutečních řečí se ujali herec Jan Cina, který četl pasáž z knihy Zjevení svatého apoštola, a také Jiří Pospíšil.

    Pohřeb Medy Mládkové. Řeč měl i herec Jan Cina.

    Herečka Eva Holubová během smutečních projevů neudržela slzy. Sama se pak dostala ke slovu a před ostatními popsala, co k Medě Mládkové cítila.

    Eva Holubová neudržela slzy.

    Ke slovu se během pohřbu dostal také ministr kultury Martin Baxa, který zavzpomínal na první setkání s Medou Mládkovou, které proběhlo před jedenácti lety.

    „Pamatujme si ji jako dámu, z níž přímo čišelo nadšení pro věc. Jako osobnost, která nepochybovala o tom, co dělá, a měla schopnost přivést své okolí k tomu, aby pohlédlo do zrcadla a přemýšlelo o tom, zda se nemůžeme o dosahování cílů snažit ještě více. V tom byla nepochybně velkou inspirací,“ pravil Baxa. 

    Propagátorka tvorby malíře Františka Krupky se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. Od roku 1948 žila v cizině, nejprve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech.

    V letech 1955 až 1960 studovala dějiny umění v Paříži. Ve městě lásky se seznámila právě s malířem Kupkou, jehož díla začala sbírat.

    Své kolekce umění po revoluci prezentovala ve zchátralé budově Sovových mlýnů a založila také nadaci.

    Meda Mládková, jejíž sbírka obsahovala mimo jiné přes 220 obrazů a kreseb, zemřela 3. května a její smrt zasáhla mnoho českých osobností.

    „Tahle zpráva opravdu bolí… Dnes nás opustila jedna z nevýznamnějších žen našich novodobých dějin, mimořádná osobnost a také moje přítelkyně Meda Mládková,“ napsal na Twitteru europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), který se Medou Mládkovou přátelil, patřil také k jejím nejbližším spolupracovníkům.

    „Většinu svého života sice prožila mimo území naší země, byla velká vlastenka. Český národ milovala a vše, co dělala, dělala pro něj. I proto se ve více než osmdesáti letech rozhodla založit v Praze Museum Kampa a umístit do něj sbírky, které za celý svůj život shromáždila, a tím je symbolicky věnovat českému národu,“ nechal se slyšet Pospíšil.

    Už dříve bylo avizováno, že se Meda Mládková dočká dvou pohřbů. První rozloučení bylo pro širší skupinu přátel a veřejnost, druhé bude pro nejužší kruh blízkých.

    Podle informací Expresu si Mládková nepřála být zpopelněna a před smrtí vyjádřila přání být uložena do hrobu ke svému manželovi. Její přání se splní během rodinného pohřbu příští týden na jižní Moravě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:34 pátek 16. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      20
    • Haha
      8
    • Super
      6
    • Sladký
      4
    • Tvl
      3
    • Cože
      1
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...