Proč se Meda Mládková (98) stáhla z veřejného života? Má vážné zranění, potvrdil Pospíšil

Díky ní vzniklo jedno z nejslavnějších muzeí v Praze, které se může pyšnit nejen obsáhlými sbírkami exilových českých umělců, ale mnoho let také usilovala o záchranu jedné Werichovy vily, o niž usilovala dlouhých patnáct let. Nakonec se to povedlo, ale Medu Mládkovou stála péče o kulturní dědictví zdraví, nadto v tak vysokém věku. Mecenáška Mládková se již neúčastní veřejného života, je v permanentní péči ošetřovatelek.

Ačkoliv to není celebrita v pravém slova smyslu, je Meda Mládková jednou z nejvýznamnějších žen současnosti. Vdova po Janu Viktorovi Mládkovi (†1989 ve věku 77 let), sběrateli umění a bývalém guvernérovi Mezinárodního měnového fondu, se zasloužila o to, že Česko znovuobjevilo naše moderní umění.

Nadace Jana a Medy Mládkových, kterou jako předseda správní rady zastupuje europoslanec a Medin blízký přítel Jiří Pospíšil (41), představila nejen obdivované sbírky českých umělců Kupky a Toyen, nyní se areál Kampy rozšířil i o zrekonstruovanou Werichovu vilu.

Ta mnoho let chátrala nejen po povodních, ale i nezájmem, z domu se stala rozpadající se ruina bez kulturního využití, ale hlavně bez odkazu slavného českého herce Jana Wericha. Letos v létě se konečně po dlouhých úpravách a renovacích podařilo nově opravenou vilu slavnostně otevřít za mnohého zájmu nejen médií, ale i veřejnosti.

Werichova vila byla v naprosto dezolátním stavu. Mládková se snažila o její získání několik let.

Zrekonstruovaná Werichova vila, o kterou Meda Mládková usilovala 15 let, bude v den jejích narozenin pro veřejnost otevřena zdarma.

Ovšem žena, která se drží hesla „Vydrží-li kultura, přežije národ“, jež je vytesáno nad vchodem do Musea Kampa, na slavnostní chvíli chyběla. A bude chybět i na té zásadní zářijové.

O Mládkovou se starají 24 hodin denně

8. září bude na počest jejích 98. narozenin vila otevřena pro návštěvníky zdarma, Mládková ale bohužel – na rozdíl od těch loňských narozenin – oslaví ty letošní bez hvězdných hostí v soukromí svého bytu.

„Meda Mládková na jaře upadla a utrpěla zlomeninu, nějakou dobu pobyla v nemocnici a nyní je ve svém bytě na Kampě,“ upřesnil spekulace o jejím zdravotním stavu exkluzivně pro Expres Jiří Pospíšil. Že se Mládková stáhla z veřejného života, neúčastní se oficiálních akcí a za nadaci vystupuje již jen Pospíšil, je nějakou dobu zřejmé a s ohledem na Medin vysoký věk jsou samozřejmě obavy o její zdravotní stav na místě.

„Znamená to bohužel to, že má sníženou mobilitu, ale ošetřovatelky dělají vše pro to, aby se paní Medě vedlo skvěle,“ naznačuje Pospíšil fakt, že se Meda nebude moci své oslavy nejen zúčastnit, ale její absence může být nejen dlouhodobá, ale i trvalá.

Během svých loňských 97. narozenin překypovala Mládková nezdolnou energií.

„Všichni věříme, že to ještě bude dobré, Meda poctivě rehabilituje a je o ni postaráno 24 hodin denně, je v permanentní péči. Starají se o ni pracovníci Českého velkopřevorství Suverénního řádu maltézských rytířů,“ říká Pospíšil, „je to oficiální služba a vše je hrazeno z majetku paní Mládkové,“ přibližuje tento servis.

Europoslanec Jiří Pospíšil, na jehož bedra přejde po smrti mecenášky správa nadace, za ní chodí na návštěvy vždy, když mu to čas dovolí, a informuje ji o všech novinkách.

Na Medu Mládkovou, ženu, která spolu s manželem významně ovlivnila českou společnost a kulturu, sice dolehla fyzická tíže úctyhodného věku, ale její neutuchající zájem o dění „tam venku“ dává tušit, že ani vážné zranění jejího akčního ducha nezlomilo.

Jiří Pospíšil a Meda Mládková

Mecenáška Meda Mládková, která se přátelila s politiky i umělci, Pospíšila podporovala během jeho politické kariéry, kdy byl Pospíšil (a zůstává dodnes) nejoblíbenějším ministrem spravedlnosti, toho času také nejmladším dosazeným do funkce, a členem ODS, jemuž veřejnost vyjadřovala nejsilnější důvěru.

Poté, co jej tehdejší premiér Petr Nečas skandálně v roce 2012 odvolal ze dne na den z funkce za dosud nejasně vysvětlených okolností, podle zákulisních informací ale „za trest“ kvůli jmenování Lenky Bradáčové na pozici vrchní státní zástupkyně v Praze, mu veřejnost vyjadřovala podporu demonstracemi a peticemi, Mládková si jej pak získala do správy Nadace Jana a Medy Mládkových, kde je předsedou správní rady.

Mládková jej učinila před několika lety u notáře doživotním nástupcem ve správě muzea a sepsala pro něj čtyřstránkový dopis, který je uložený v bance, kde je napsáno, jak má Museum Kampa po její smrti řídit. Základní vůlí Mládkové je to, aby Kampa zůstala muzeem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:27 středa 20. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

  • 78
  • 11
  • 10
  • 10
  • 9
  • 7