Dovolenkový ráj zalila ropa. Ministr rybolovu přiznal, že Mauricius neví, jak tragédii řešit

Tisíce tun ropy uniklo do vod při pobřeží turisty hojně vyhledávaného ostrova Mauricius. Ropa společně s naftou uniká z lodi MV Wakashio, která 25. července uvázla na korálovém útesu. Domorodí obyvatelé ostrova společně se záchranáři bojují proti dalšímu šíření ropné skvrny. Země přiznala, že je bezradná a s ekologickou katastrofou takových rozměrů bojovat neumí. Lodi hrozí postupné rozlomení.

Mauricius patří mezi nejpopulárnější ostrovy v Indickém oceánu a některé jeho pláže patří mezi ty nejkrásnější na světě. Nehoda japonského tankeru dovolenkový ráj proměnila k nepoznání, stále se zvětšující prasklina v trupu lodi vypouští do okolních vod tisíce tun paliva. 

„Hluboce se omlouváme za obrovské potíže, které jsme způsobili,“ uvedl výkonný viceprezident společnosti Akihiko Ono na tiskové konferenci v Tokiu. Firma se měla veřejně zavázat, že udělá maximum pro to, aby se ekologická nehoda vyřešila.

Zemi svou pomoc přislíbila Francie, která do oblasti poslala svou techniku. Bez pomoci jiných států by se ostrovní stát jen tak neobešel, což potvrdily i tamní úřady.

Jakmile se palivo dostalo i do modrých vod pobřežních lagun, uvedl ministr životního prostředí Ramano Kavydass, že země čelí bezprecedentní ekologické krizi. Laguny jsou pro domorodce klíčové ve dvou věcech. Jsou nezbytným zdrojem potraviny a také lákadlem turistů.

„Je to poprvé, kdy čelíme katastrofě tohoto druhu a nejsme dostatečně vybaveni, abychom tento problém zvládli,“ řekl ministr rybolovu Sudheer Maudhoo.

Havarovanou loď se snažilo zabezpečit a co nejvíce stabilizovat jedenáct osob, které ale musely úřady evakuovat, protože se podle nich situace na lodi stala příliš nebezpečnou.

Od té doby lidé na pobřeží sledují tanker s obavami, že se rozlomí. Úřady nařídily rybářům, aby čistili postižené oblasti. Kvůli situaci byla přerušena výuka v některých školách.

Ostrov Mauricius pokrývá ropa z lodi MV Wakashio, která minulý měsíc uvázla na...
Ostrov Mauricius pokrývá ropa z lodi MV Wakashio, která minulý měsíc uvázla na...

Podle aktivistů z Greenpeace hrozí nebezpečí tisícům druhů původních zvířat z dané oblasti. „Smrt v moři znečištění“ by měla podle aktivistů zdrcující dopad nejen pro ekonomiku a potravinovou samostatnost země, ale podepsala by se i na zdraví Mauricijců.

„Když je biologická rozmanitost v ohrožení, je nutné jednat,“ řekl v sobotu francouzský prezident Emmanuel Macron, který podpořil snahu vyslat do oblasti pomoc. 

Mauricius požádal o pomoc OSN, od které by rád získal rady odborníků na ochranu životního prostředí.

Ostrov Mauricius pokrývá ropa z lodi MV Wakashio, která minulý měsíc uvázla na...
Ostrov Mauricius pokrývá ropa z lodi MV Wakashio, která minulý měsíc uvázla na...

Ekologická krize je pro zemi obrovskou ranou z pohledu turistů, na nichž je Mauricius zcela závislý. Na ostrově žije 1,3 milionu lidí, přičemž loni ho navštívilo více než 1,4 milionu turistů.

Nehoda přichází v době, kdy země řešila, jak pokrýt velkou finanční ztrátu z úbytku turistů kvůli pandemii koronaviru.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:01 úterý 8. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 18
  • 18
  • 17
  • 16
  • 16